ISSN: 1857-4149












En















Limbaj si context















Revista internationala de lingvistica, semiotica si stiinta literara















Codul etic al revistei


Revista Limbaj si context” (in engleza Speech and Context International Journal of Linguistics, Semiotics and Literary Science) se conduce, in activitatea sa, de Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors si Code of Conduct for Journal Publishers:


OBLIGATIUNILE EDITORILOR

- Activitatea cinstita si independenta hotararilor

Manuscrisele primite spre publicare vor fi evaluate in termenii stabiliti si in acord cu criteriile mentionate in Politica editoriala a revistei, si anume: noutatea, relevanta si originalitatea cercetarii, aplicabilitatea teoretica si practica a rezultatelor acesteia, unisonul cu tematica si scopurile revistei. In evaluarea manuscriselor, nu se va tine cont de nationalitatea autorilor, conceptiile lor religioase sau politice, afilierea, sexul, rasa sau cetatenia lor. Doar in baza recenziilor peer double blind la manuscrisele inaintate spre publicare, redactorul-sef selecteaza materialele care vor fi incluse in volumele revistei. hief selects the articles included in the journal and decides when and how to publish the journal’s content.  

- Confidentialitatea

Colegiul de redactie al revistei recunoaste importanta protejarii informatiei stiintifice primite de la autori si intreprinde pasi hotarati pentru asigurarea ei in acord cu acest cod. Expediind manuscrisele spre publicare in revista, autorii isi exprima astfel acordul cu codul in cauza. Totodata, colegiul de redactie si editorii revistei asigura autorii ca orice informatie furnizata de ei (cu caracter stiintific sau personal) va fi utilizata adecvat doar pentru evaluarea cu succes si publicarea materialelor in print si on-line. Revista protejeaza drepturile de autor asupra materialelor publicate. Ea isi rezerveaza insa dreptul de a modifica periodic codul in cauza, aducandu-l in acord cu noile regulamente nationale si internationale cu privire la activitatea editoriala. Modificarile vor fi expuse pe pagina data.

- Solutionarea conflictelor de interese

Manuscrisele primite spre evaluare si publicare in revista nu vor fi utilizate de membrii colegiului de redactie si recenzenti pentru avansarea propriilor cercetari in domeniu. Ei pot doar sa faca trimiterile de rigoare la materialele publicate deja in revista cu respectarea stricta a drepturilor de autor. In acest caz, ei sunt obligati sa anunte redactorul-sef despre interferenta manuscriselor primite cu tematica la care lucreaza recent, pentru ca acesta sa desemneze alti recenzenti si editori care se vor ocupa de evaluarea si pregatirea spre publicare a materialului.

- Luarea deciziei cu privire la publicarea manuscriselor

Fiecare manuscris va fi evaluat peer double blind. Redactorul-sef al revistei ia hotararea cu privire la publicarea materialelor care au trecut cu succes evaluarea.  

- Cooperarea in cercetare

Redactorul-sef, in luarea deciziei de a publica, in revista, un manuscris sau altul, va tine cont atat de parerea tuturor recenzentilor si editorilor, cat si de semnalele despre eventualele incalcari, din partea autorilor, ale princiilor etice in munca de cercetare.


OBLIGATIUNILE RECENZENTILOR

- Contributia la luarea deciziilor cu privire la publicarea manuscriselor

Fiecare recenzent va tine cont de faptul ca de evaluarea lui depinde soarta fiecarui manuscris inaintat spre publicare si imaginea revistei. El va respecta strict termenii recenzarii si va prezenta colegiului de redactie avizul respectiv.

Promptitudinea

In cazul in care recenzentul nu reuseste sa evalueze manuscrisul in termenii stabiliti sau nu poate face acest lucru din alte motive, el informeaza colegiul de redactie printr-o scrisoare, pentru ca acesta sa poata desemna un alt recenzent.

- Confidentialitatea

Toate manuscrisele primite de recenzenti spre evaluare sunt materiale confidentiale. Ele nu pot fi discutate cu colegii sau alte persoane.

- Standardele obiectivitatii

Recenziile trebuie sa fie impartiale; obiectiile si sugestiile trebuie sa fie clare si motivate. Ele trebuie sa contribuie atat la punerea in evidenta a calitatii manuscriselor, cat si la sporirea acesteia in cazul, in care manuscrisele se cer imbunatatite. Nu se admite critica la adresa personalitatii autorului.

- Referintelor la surse

In cazul in care se citeaza idei si pareri straine, se fac referintele corespunzatoare, pe care recenzentii trebuie sa le verifice personal.


OBLIGATIUNILE AUTORILOR

- Standardele manuscrisului inaintat spre publicare in revista

In manuscrise, autorii trebuie sa prezinte explicit si detaliat atat importanta si originalitatea cercetarii, cat si rezultatele ei.

- Expedierea si inregistrarea manuscriselor

Manuscrisele sunt redactate in Microsoft Word si expediate colegiului de redactie ca anexa la o scrisoare de baza. Colegiul de redactie inregistreaza doar manuscrisele care corespund standardelor revistei.

- Originalitatea si plagiatul

Revista primeste spre publicare doar manuscrise originale care nu au fost publicate in alte reviste, culegeri etc. Ele nu trebuie sa aiba tenta de plagiat.

- Expedierea spre publicare a unui manuscris concomitent in cateva reviste

Expedierea spre publicare a unui manuscris concomitent in cateva reviste este considerata drept o incalcare grava a eticii editoriale. Manuscrisul poate fi expediat spre publicare unei alte reviste doar in cazul in care acesta a fost refuzat spre publicare de o revista si colegiul de redactie a informat in scris autorul despre decizia luata.

- Dreptul de autor asupra manuscrisului

Manuscrisul trebuie sa aiba o contributie serioasa in dezvoltarea stiintei in domeniu. El trebuie sa aiba originalitate si noutate. Autorul este responsabil de continutul lui. Coautorii au partea lor de responsabilitate in acest caz. Consultantii si alte persoane care au un aport oarecare la continutul articolului sunt mentionati in el cu permisiunea in scris a autorului (si , dupa caz, a coautorilor).

- Peer review

Evaluarea manuscriselor inaintate spre publicare este obligatorie. Autorii sunt invitati sa colaboreze activ cu recenzentii pentru a efectua corectarile cerute in termenii respectivi.  

- Erorile in manuscrisele publicate

Daca autorii observa erori survenite in manuscrisele publicate, ei sunt obligati sa anunte colegiul de redactie al revistei.  


OBLIGATIUNILE EDITURII

- Actiuni care vin in contradictie cu etica editoriala

Editura asigura autorii ca nu va da dovada de actiuni care vin in dezacord cu etica editoriala: extragerea nemotivata a manuscriselor din volume, plagiatul etc.

- Accesul la continutul revistei

Colegiul de redactie poarta raspundere pentru accesul deschis la continutul revistei.









pp





















































Scopul publicatiei || Statutul de revista cu acces deschis || Politica editoriala || Colegiul de redactie al revistei || Recenzentii || Arhiva || Indexarile || Acreditarea revistei || Proiecte de colaborare cu alte reviste || Schimb de volume cu alte reviste || Apeluri si anunturi || Blogul revistei




























































© Universitatea de Stat „Alecu Russo”, 3100, str. Puskin, 38, Balti, Republica Moldova. Webmaster: acosciug@yahoo.com