(copy 2)

24.02.2016 09:28 Категория: Noutati






Lansarea manualului universitar Statistica teoretică și economică”

În data de 18 februarie 2016 la Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți a avut loc lansarea manualului universitar „Statistica teoretică și economică”, elaborat de către dr., conf. univ. la Catedra de științe economice, Irina MOVILĂ.

La eveniment au participat reprezentanții mediului academic, din cadrul a trei instituții de învățământ superior: Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (România), Academiei de Studii Economice a Moldovei, Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți; reprezentanții autorităților publice – Agenției de Dezvoltare Regională „Nord” și reprezentanții Biroului Național de Statistică, filială Bălți.

Evenimentul a fost deschis de către Decanul Facultății de Științe Reale, Economice și ale Mediului, profesor universitar, doctor habilitat Pavel TOPALĂ, care a menţionat importanța asigurării procesului de învățământ cu suport metodologico-didactic, precum şi valoarea prezentului manual lansat pentru studenții profilului economic.

Cu un mesaj de felicitare a venit șeful catedrei de științe economice, doctor, conferențiar universitar, Carolina TCACI, care a accentuat necesitatea elaborării și publicării manualelor, lucrărilor metodico-didactice pentru pregătirea specialiștilor din domeniul economic.

La eveniment a participat doamna Profesor, doctor, Elisabeta JABA (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași), recenzentul manualului. Doamna Profesor s-a referit la tematica manualului „Statistica teoretică şi economică”, subiectul căreia este actual pentru Republica Moldova, în contextul reformelor şi procesului de integrare în UE, unde statistica reprezintă un element  indispensabil al sistemului informaţional şi ocupă un loc deosebit de important în asigurarea cu informaţie privind situaţia şi tendinţele de dezvoltare economică, socială, demografică a ţării.

Recenzentul, domnul Profesor, doctor, Ion PÂRȚACHI (Academia de Studii Economice a Moldovei) s-a referit la sistemul statistic al Republicii Moldova care trebuie să ţină pasul cu aceste evoluţii şi să participe efectiv în spaţiul european şi mondial, adaptându-şi conceptele şi standardele. În condiţiile nou-create, în special, de integrare în Europa şi de extindere a colaborării internaţionale, rolul statisticii ca producător de bază al informaţiei devine tot mai important. Mai ales că acest domeniu a devenit un obiectiv al politicii dezvoltării regionale, care, la moment, cu suportul programelor de finanţare din UE implementează un proiect pentru delimitarea zonelor statistice la politica regională din Republica Moldova şi standardele UE privind zonele şi standardele statistice europene (NUTS).

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională ”Nord”, vice-președintele Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituţională al USARB, dl Ion BODRUG a adus la cunoștință evoluția colaborării dintre ADR Nord și mediul academic, inclusiv cu autorul manualului, Irina Movilă. Dl director a menţionat că manualul dat va servi ca bază nu numai pentru studenţii USARB dar şi pentru specialiştii şi funcţionarii APL, altor instituţii care vor fi nevoiţi să se conformeze noilor cerinţe de planificare, monitorizare, evaluare, prognozare a investiţiilor necesare şi ulterior atrase.

Inga COJOCARU, șefa secției planificare strategică și programare, din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională ”Nord”, a subliniat că autoarea este o persoană perseverentă, ambițioasă, responsabilă, cu spirit de iniţiativă, mereu în căutarea noilor teme de cercetare şi implicare totală în subiect.  În final i-a urat succes şi noi realizări notorii în toate domeniile de activitate.

Reprezentantul Direcției pentru Statistică, mun. Bălți, șeful secției de cercetări prin sondaj Aliona CUTRANI, a vorbit despre necesitatea existenței manualului pentru studenți și pentru colaboratorii filialei Direcției pentru Statistică, mun. Bălți.

Reprezentantul Bibliotecii Științifice, Doamna Elena SCURTU, a atras atenție la expoziția organizată, publicațiile cadrelor didactice ale catedrei de științe economice și ale autorului.

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.