(copy 2)

25.05.2012 10:02 Категория: Noutati

ICCC „ Selecţia”-FŞNA: Conferinţa Ştiinţifică Internaţională consacrată aniversării a 50-a de la fondarea experienţelor de câmp de lungă durată

La 22-23 mai 2012 în Sala Polivalentă a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi s-a desfăşurat lucrările Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale consacrată aniversării a 50-a de la fondarea experienţelor de câmp de lungă durată din cadrul ICCC „Selecţia”.
La conferinţă au participat renumiţi savanţi din 13 ţări: Belorusia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, România, Rusia, SUA, Ucraina şi Republica Moldova.
Tematica abordată a fost axată pe discuţia unor probleme-cheie ca: fertilitatea şi sănătatea solului, serviciile acordate de sol pentru mediul ambiant, sechestrarea carbonului, asigurarea cu apă potabilă proaspătă, moderarea schimbărilor climatice, circuitul nutrienţilor şi energiei, biodiversitatea la nivel de soluri şi landşaft agricol.
În prima zi de activitate, 22 mai 2012, lucrările CŞI s-au desfăşurat în trei secţiuni (în cadrul cărora savanţii şi-au prezentat rezultatele propriilor cercetări, s-au încadrat în discuţii privind tematica pusă în discuţie):
Secţiunea: FERTILITATEA ŞI SĂNĂTATEA SOLULUI:

1. Boris BOINCEAN, prof., dr. Experienţele de câmp de lungă durată din Bălţi ca o sursă mondială de informare şi investiţie în viitor, ICCC „Selecţia”, R. Moldova;
2. Eugen TRIBOI, dr., A-M TRIBOI, dr. Spre o agricultură durabilă, autosusţinătoare. ICA, Franţa;
3. Marco CONTIN, prof., dr. Biogeochimia metanului în experienţele de lungă durată. US Udine, Italia;
4. Munch Jean CHARLES, prof., dr. Sănătatea solului ca garant al bunăstării omului. IE, Germania;

Secţiunea: SUBSTANŢA ORGANICĂ A SOLULUI ŞI MANAGEMENTUL NUTRIENŢILOR

1. Rattan LAL, prof., dr. Sechestrarea carbonului şi schimbarea climei. US din Ohio, SUA;
2. David POWLSON, prof., dr. Managementul substanţei organice a solului. SC din Rothamsted, Marea Britanie;
3. Serafim ANDRIEŞ, academician, prof., dr. Solurile R. Moldova, starea de calitate şi măsurile de redresare. ICPA „Nicolae Dimo”, R. Moldova;
4. Mihail VRONSCHIH, academician, dr. Schimbările climatice şi realizarea productivităţii solului. ICCC „Selecţia”, R. Moldova.

Secţiunea: BIODIVERSITATEA ÎN LANDŞAFTUL AGRICOL

1. Hans RAMSEIER, prof., dr. Agricultura de conservare a resurselor. USŞA, Elveţia;
2. V.V. LAPA, prof., dr. Rezultatele în experienţele de câmp de lungă durată cu diferite sisteme de fertilizare în asolament în condiţiile R. Belarus. ICPA, Minsk, Belarus.

La 23 mai 2012 lucrările CŞI din prima jumătate a zilei au continuat în câmp, locul amplasării experienţelor de lungă durată ca Patrimoniu Mondial propus spre recunoaştere de UNESCO. Aici au fost examinate, descrise şi comparate mai multe profiluri de sol de către academicianul Andrei URSU, AŞM şi V. CERBARI, prof., dr. ICPA „Nicolae Dimo”, R. Moldova.

Secţiunea: SERVICII PENTRU MEDIUL AMBIANT, DEGRADAREA ŞI AMELIORAREA SOLURILOR
1. Luca MONTANARELLA, dr. Iniţiativele politice ale Comunităţii Europene. Centrul Comun de Cercetare a Comunităţii Europene;
2. David DENT, prof., dr. Plata pentru serviciile acordate mediului ambiant - Credite de Apă Verde ca plată pentru managementul solului în vederea asigurării cu apă proaspătă (curată), Marea Britanie.
3. Arie van den BRAND, prof., dr. Noi perspective pentru paradigma de mişcare a Europei spre agricultura durabilă şi renaşterea rurală în contextul dezbaterilor actuale în domeniul reformei Politicii Comune Europene pentru Agricultură în perioada 2013-2020. Preşedintele Grupului din Bruje, Olanda.
Secţiunea: CONTRIBUŢIA UNICĂ A EXPERIENŢELOR DE CÂMP DE LUNGĂ DURATĂ ÎN DEZVOLTAREA DURABILĂ A AGRICULTURII. RECOMANDĂRI PENTRU ACŢIUNI.
1. Andreas FLIESSBACH, dr. Experienţele de câmp de lungă durată din Elveţia şi relevanţa lor pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. IAB, Frick, Elveţia.
2. Cristian HERA, academician, prof., dr., vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Române. Experienţele de câmp de lungă durată din România şi relevanţa lor pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. AŞ, România.

Recomandările conferinţei vor fi orientate spre elaborarea politicilor şi actelor legislative despre sol şi managementul apei în conformitate cu Directiva Europeană despre sol şi cunoştinţele existente despre sol.
Participanţii la Conferinţă au susţinut ideea de recunoaştere a cernoziomului din stepa Bălţilor ca Patrimoniu Mondial protejat de UNESCO.
Fiecare vorbitor s-a străduit să fie cât mai convingător şi mai explicit privind destinaţia solului. Destinul solului este destinul vieţii... O naţiune care distruge solurile se distruge pe sine...

Maria NICORICI, conf. univ.