(copy 2)

03.12.2012 16:44 Категория: Noutati

Experţii în drept şi studenţii marchează aniversarea aderării Moldovei la Convenţia din 1951 privind Statutul Refugiaţilor

Chişinău, 6 noiembrie (UNHCR) – studenţi din diferite regiuni ale Moldovei, s-au adunat în capitală pentru a discuta despre legea privind refugiaţii şi pentru a asculta relatări din experienţa practicanţilor din domeniu, participanţi la cea de-a treia conferinţă studenţească interuniversitară, ce s-a desfăşurat în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM).

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Drept al Avocaţilor (ONG) cu suportul Reprezentanţei UNHCR în Moldova şi al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova E de menţionat că evenimentul este dedicat celei de-a zecea aniversări a aderării Moldovei la Convenţia din 1951 privind Statutul Refugiaţilor.

La întrunire au participat cca de 50 persoane, dintre care 20 de studenţi de la universităţile din Chişinău, Bălţi şi Cahul. Universitatea de Stat „Aleu Russo” din Bălţi a fost reprezentată de Călin Apostol, student la Facultatea de Drept.

Reprezentantul UNHCR în Moldova, dl Peter Kessler, a lăudat interesul studenţilor faţă de legea privind refugiaţii, într-o perioadă cînd numărul persoanelor din Siria şi Afganistan, care cer azil in Moldova, este în creştere.

Comunicările studenţilor erau axate pe următoarele teme: determinarea statutului de refugiat şi protecţia refugiaţilor în conformitate cu legislaţia internaţională, legile UE şi cadrul legal din Moldova, integrarea refugiaţilor, necesităţile specifice ale femeilor şi copiilor refugiaţi, copiii soldaţi şi rolul UNHCR în sprijinirea şi ajutarea refugiaţilor din întreaga lume.

Printre experţii ce au participat la conferinţă se află Natalia Poştaru, Coordonator de Proiect (AVE Copiii), dl Sergiu Găină, Consilier Juridic (Centrul de Drept al Avocaţilor), dna Sofia Chiriţă, lector de la Academia de Poliţie Ştefan cel Mare, care de asemenea au prezentat proiecte de cercetare. Dna Tatiana Ciumaş (Secţia de Integrare a Direcţiei Refugiaţi) şi dl Djavid Paknehad (Centrul de Caritate pentru Refugiaţi) de asemnea au participat la eveniment.