(copy 2)

31.07.2015 23:37 Категория: Noutati

Comunicat despre conferinţa internaţională ,,Eastern Partnership in Pedagogical Innovations in Inclusive Education”, proiectul  INOVEST

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi  face parte din consorţiul de implementare a proiectului INOVEST - 530417-TEMPUS-1-2012-1-DETEMPUS-SMHESEastern Partnership in Pedagogical Innovations in Inclusive Education, coordonatorKarlsruhe Institute of  Technology, Germania ( http://www.szs.kit.edu/english/1141.php ), conducător ştiinţific - Simion CAISÎN, Rectorul Institutului de Formare Continuă, Chişinău (https://sites.google.com/a/iic.md/institutul-de-formare-continua/proiecte/inovest).

Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea și punerea în aplicare a inovațiilor pedagogice în politicile de educație incluzivă din Belarus, Moldova și Ucraina și a susţine formarea profesională pe tot parcursul vieții a specialiştilor în educație.

În perioada 6-10 iulie 2015 s-a desfăţurat Conferinţa internaţională ,,Eastern Partnership in Pedagogical Innovations in Inclusive Educationplanificată ca eveniment de totalizare  a proiectului 530417-TEMPUS-1-2012-1-DETEMPUS-SMHES INOVEST.

În lucrările Conferinţei au fost implicaţi circa 180 de participanţi din Germania, Spania, Suedia, Belarus, Ucriana, Moldova, reprezentanţi ai IÎS, instituţiilor de învăţămînt preuniversitar, Delegaţiei UE în Republica Moldova, Agenţiei executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură, Serviciului german de schimb academic, Ministerelor Educaţiei din ţările parteneriatului estic, oficiului naţional Erasmus+ etc.

Lucrările Conferinţei internaţionale ,,Eastern Partnership in Pedagogical Innovations in Inclusive Education reprezintă o sinteză a experienței europene în dezvoltarea și punerea în aplicare a inovaţiilor pedagogice în educaţia incluzivă. Scoprile majore ale conferinţei au vizat:

  • furnizarea de discutii despre lecțiile învățate în materie de metode moderne de predare/învăţare;
  • valorificarea efectelor proiectului INOVEST;
  • specificarea celor mai bune practici pentru a asigura eficacitatea educației  incluzive în Belarus, Ucraina și Moldova.


Prezentări originale, axate pe implementarea inovaţiilor în educaţie, au fost prezentate în cadrul şedinţelor de master class:

  • 3D în Educație;
  • Laboratoarele digitale școlare;
  • Sisteml de biofeedback pentru dezvoltarea gândirii;
  • Sisteml de biofeedback pentru dezvoltarea vorbirii;
  • Modelarea Lego Logo;
  • Probleme actuale ale dezvoltării tehnicilor de gîndire.

Interes sporit au provocat comunicările susţinute în şedinţa plenară, în secţiuni şi în şedinţa de închidere solemnă  a lucrărilor conferinţei.

La lucrările Conferinţei internaţionale ,,Eastern Partnership in Pedagogical Innovations in Inclusive Education” USARB a fost reprezentat de Valentina PRIŢCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, coordonator instituţional al proiectului INOVEST şi membrii echipei de proiect – prof. univ., dr. Valeriu CABAC, coordonatorul Centrului de resurse pentru formarea continuă a cadrelor didactice universitare în domeniul tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţie, lector univ., Veronica RUSOV, lector univ., dr. Tatiana ŞOVA.

Mai multe detalii despre proiectul INOVEST gasiţi la http://www.inovest-project.eu/index.php/en/

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.