(copy 2)

01.09.2016 12:58 Категория: Noutati

 

 

 

 

 

DESCHIDEREA ANULUI UNIVERSITAR 2016-2017

 

DISCURSUL INAUGURAL AL RECTORULUI UNIVERSITĂȚII

 

Stimați colegi, dragi studenți!

______Sfârșitul lui august – începutul lui septembrie are un spirit aparte. Se simte o atmosferă aparte în natură, se temperează căldurile de vară, diminețile ne dau de înțeles că se apropie un  anotimp mai moderat,  mai meditativ, mai filosofic, într-un fel.

______Vine toamna! Vine anotimpul roadelor!

______În aer plutește o atmosferă aparte și sub aspect intelectual, asociată cu ziua de 1 septembrie. Vine anotimpul Cărții, anotimpul Reflecției, anotimpul Minții, ca să zicem așa, a mobilizării Intelectului, care în perioada de vară mai pleacă în vacanță. Observăm un fel de complementaritate, un fel de concordanță, parcă, între natură, pe de o parte, și cultură, pe de altă parte. Și această complementaritate are un temei, are o explicație, dar ea nu stă la suprafață, ci este ascunsă. Omul la fel face parte din natură, el la fel este o ființă biologică, ca și celelalte ființe.Dar el este, pe lângă aceasta, o ființă înzestrată cu Ratio, cu Conștiință. El este o ființă cutezătoare. Este Homo Sapiens, omul gânditor. Anume aceasta este desosebirea esențială dintre noi, oamenii, și ceilalți „confrați” ai noștri din natură.

______Omului îi este dat să cunoască, să afle Tainele Lumii, ale naturii atât din afara sa, cât și cele ale naturii sale interioare, a universului său interior, care este cel mai complicat și enigmatic univers.

______Și iată odată cu începerea (sau reînceperea) Școlii, are loc tocmai ceea ce este esențial pentru om – înaintarea pe dimensiunea cunoașterii, a gândirii, a rațiunii, a intelectului, mai larg,  a culturii. Așadar, 1 septembrie (în cazul țării și a tradiției noastre) este un punct cardinal pentru fiecare membru al societății, dar și pentru întreaga societate în ansamblu. De aici, probabil, și această atmosferă deosebită a perioadei de sfârșit de august și apropiere de 1 septembrie. Natura și cultura își dau mâna, la direct.

______1 septembrie pune în mișcare întreaga societate. Toate străzile, trotuarele, curțile școlilor sunt pline. Copii, părinți, bunici... Flori, zâmbete, voie bună... Niciun alt eveniment din societate nu pune în mișcare atâta lume, de la mic la mare. Toți sunt în așteptarea a ceva... Și iată acest Ceva a sosit.

______La tradiționalul element cu caracter cultural și educațional – cel de așteptare a Zilei cunoștințelor  – s-au adăugat, de la un timp, încă două zile semnificative cu caracter cultural, dar și patriotic.

______E vorba de două sărbători naționale: Ziua Independenței – 27 august - și Ziua Limbii noastre – 31 august. O fi o întâmplare faptul că aceste 2 zile speciale pentru Moldova din stânga Prutului corespund cu acea atmosferă intelectual-culturală de sfârșit de august și prefigurare a lui 1 septembrie – ziua școlii, a Minții, ziceam. Dar, după cum se spune, nimic nu este întâmplător în lumea aceasta. Poate, în mod inconștient, însăși conștiința colectivă a neamului nostru a intuit că în carte, în cultură anume ne este salvarea și, respectiv, a intensificat lupta pentru indepenedență națională, pentru readucerea limbii materne la ea acasă în perioada de mai aproape de 1 septembrie.

______Independența noastră adevărată nu este și nu poate exista aflându-ne mintal la nivel de sapă, ci la nivel de carte, la nivel de dezvoltare a unei noi gândiri, a unei noi mentalități.

______Dacă e să ne referim la Ziua Limbii noastre și să privim dincolo de partea de suprafață a fenomenului, atunci și aici descoperim lucruri profunde, care nu sunt deloc întâmplătoare. Ne dorim să vorbim o limbă frumoasă, corectă, literară. Dorința e logică și e firească, dar  deseori încercăm să soluționăm o problemă sau alta în mod „parcelar”, separat, fără o viziune de ansamblu. Dacă e vorba de limba pe care ne dorim s-o vorbim, nu trebuie să uităm că limba, în fond, este legată de gândire (așa spune psihologia). După cum gândești, așa vorbești.

______Nu trebuie să uităm că limba este legată la direct de intelect, de inteligența persoanei respective. Nu trebuie să uităm că limba este legată de cultura generală a persoanei. Nu vom vorbi o limbă corectă la nivel de societate în afara unei culturi generale a societății, a unei inteligențe generale, a unei  gândiri elevate.

______Dragi studenți, colegi, toate acestea sunt legate direct de școală, de acest simbolic 1 septembrie. În cazul nostru – sunt legate de universitate. Ați venit la noi anume pentru aceasta – pentru a înainta pe calea evoluării a ceea ce este esențial în om.

______Ați venit la Universitate. Universitatea este o Școală, unde se învață ca și în alte școli.  Universitatea, însă, în general, nu este o simplă școală. Cuvântul Universitate este legat de ceea ce se numește Universalitate sau Universal. Adică e vorba de o formare a voastră largă, universală, profundă. Universitate, Universal are la bază cuvântul Univers. Universitatea este un Univers – o lume aparte cu un spirit aparte, cu legile ei specifice, cu exigențe aparte, cu responsabilități, cu drepturi, dar și cu obligaiuni aparte. Să nu uităm aceasta.

______Universitate este Alma Mater a celui care a învățat în ea și a absolvit-o. Iar Alma Mater se traduce ca mamă hrănitoare. Dacă mama de-acasă ne-a dat viața fizică, atunci universitatea, școala ne dă viața intelectuală/spirituală.

______Noul vostru nume este numele de Student. Student are la bază verbul a studia. A studia înseamnă a munci. Și ce survine în rezultatul muncii? Survine satisfacția lucrului împlinit – lucrului dobândit prin trudă, lucrului bine făcut. Survine sentimentul creșterii, al înaintării, al înălțării, al propulsării pe o altă treaptă a umanului.

______Anume la vârsta voastră, a tinereții și a energiei maxime, se pune baza vieții voastre de mai departe. Dacă ai ratat acest moment, această perioadă, atunci ulterior nu mai recuperez, viața îți întoarce spatele. Formați-vă, fiți stăpâni ai devenirii voastre! Nimeni în locul vostru nu poate face acest lucru. În universitatea noastră sunt create toate condițiile pentru aceasta, pentru a deveni buni specialiști în domeniile pe care le-ați ales. USARB a pregătit în cei 71 de ani de existență peste 60 de mii de specialiști în multiple domenii. Voi veți spori această frumoasă cifră.

______Noi vă primim în marea și frumoasa noastră familie – Comunitatea USARB. La dispoziție vă stau cca 400 de săli de curs, laboratore, ateliere, săli de sport, săli de spectacole etc.

______De asemenea, Vă stă la dispoziție o Bibliotecă de excepție cu peste un milion de surse, cu săli de lectură specializate și cu săli moderne multimedia. Vă așteaptă cca 300 de cadre didactice, adevărați profesioniști, dintre care mai mult de 100 sunt cu titluri și grade științifice – profesori, conferențiari, doctori habilitați și doctori în știință. În Universitate activează cadre didactice cu experiență, dar și cadre didactice tinere, doctoranzi. Va așteaptă, la fel, personalul auxiliar-didactic al USARB - zeci de metodiști, secretari, laboranți, ingineri, tehnicieni, acompaniatori etc. Vă stă la dispoziție catedra militară, unde doritorii – studenții, dar și studentele – pot obține calificarea suplimentară cu posibilitatea de angajare după absolvire în organele de specialitate. La fel o Casă nu poate exista fără partea gospodărească. În universitate, munca de reparații, construcții, curățenie, salubritate și alte munci de acest fel este realizată de aproape 300 de persoane. Vă așteaptă o Cantină care vă poate pune la dispoziție bucate la un preț convenabil. În total, procesul educațional, științific și gospodăresc în universitate este asigurat de cca 1000 de angajați. Vă stau la dispoziție căminele studențești, în care pot locui toți doritorii și unde se află săli cu acces la internet non stop. Pe teritoriul USARB-ului aveți acces pe gratis la serviciile WI-FI. Puteți lucra cu laptopul personal în curtea universității, pe holuri, nemaivorbind de sălile de curs și de Bibliotecă. USARB este plasată într-un Campus universitar compact cu toate cele necesare.

______Studenții sunt antrenați în multiple activități didactice, științifice, extracurriculare educaționale, culturale, sportive, de relaxare și agrement. O componentă aparte, importantă și actuală a procesului educațional este autoguvernarea studențească, cu structurile sale: Senatul Studențesc, Decanatele studențești, Consiliile științifice studențești ș.a. Studenții sunt invitați și sunt stimulați pentru participare activă, competentă și responsabilă în luarea deciziilor privind toate domeniile vieții universitare.

______Dragi studenți ai anului întâi, Vă zicem Bun venit în familia noastră universitară! Vă primim cu toată deschiderea!

______Aveți multe drepturi pe care trebuie să le cunoașteți. Dar aveți și responsabilități. Nu există unele fără celelalte. Inițiativa vă aparține. Veți fi inerți – nu veți obține nimic. Trebuie să fiți activi. Vă dorim să vă integrați în comunitatea universitară, să vă simțiți confortabil sub aspect psihologic, sub toate celelalte aspecte ale vieții universitare.

______Universitatea devine de astăzi a doua voastră casă. Devine Alma mater. Noi avem încredere în voi. Aveți înalta, dar și responsabila misiune de a duce mai departe prestigiul Universității noastre, prestigiul țării noastre, al neamului nostru. Prin ce ne putem ridica la nivelul țărilor înalt civilizate, moderne? Prin carte. Cartea e unica soluție. Cartea trebuie să țină locul de o a doua noastră Credință Sfântă.

______Stimați colegi, dragi studenți, haideți să dăm startul unui frumos an universitar, pătrunși de entuziasm, de dorința de a face ca mâine să fie pe plaiul nostru mai bine decât azi. Și noi înșine să devenim mâine mai buni decât azi, căci acesta este rostul omului pe acest pământ – de a se ridica prin intelectul său deasupra condiției sale terestre.

______Vă felicit cu începutul noului an universitar 2016-2017 !

______Vă doresc succese, realizări pe așteptările Dvs., vise împlinite, bucurii, dragoste și sănătate!

 ______VIVAT USARB !

 

ION GAGIM,

Rectorul USARB