(copy 2)

30.01.2012 11:17 Категория: Noutati

ARTA DE A ASCULTA SI A INTELEGE MUZICA

Esenta si aparenta…

Exista doua fete, doua parti ale lucrurilor, ale existentei, ale existentei-vietii noastre personale - a tot ce exista, pana la urma: partea exterioara si partea interioara. 
Cel ce merge pe partea exterioara poate sa nu stie niciodata de partea interioara. 
Cel ce merge pe partea interioara, insa, intotdeauna stie ca exista si partea exterioara: o vede, ea mereu ii sta in fata. 
De aici, cel ce merge pe partea interioara vede Intregul. 
Cel ce merge pe partea exterioara vede doar o jumatate din intreg: o jumatate din lucru, o jumatate din adevar, cunoaste doar o jumatate a vietii, inclusiv a vietii sale personale, si respectiv, vietuieste doar o jumatate de viata sa.
Muzica ne conduce la interiorul lucrurilor, ne invata sa mergem pe interior si sa cuprindem Intregul.
Si nu numai sa-l cuprindem – sa-l vietuim…  

Acesta a fost subiectul-mesaj al conferintei-auditii din 25 ianuarie pe care l-am constientizat, dar si pe care l-am trait pe viu toti impreuna. E vorba de una din sedintele ordinare din ciclul de conferinte-auditii Arta de a asculta si intelege muzica, promovat de profesorul ION GAGIM, unde sala este intotdeauna plina. Aceasta vorbeste despre interesul pe care omul il manifesta pentru astfel de subiecte. Nu este totul pierdut, cu siguranta. Imi ziceam ca poate chiar nimic nu este pierdut. E important doar sa stii cum sa „provoci” eu-l spre astfel de adevaruri-realitati ascunse (ceea ce si face cu iscusinta profesorul GAGIM), adevaruri-realitati care sunt esenta noastra si esenta existentei noastre. Si eu-l, regasindu-se (cunoscandu-se pe sine insusi?), se trezeste la viata spirituala, la viata sa adevarata. Prin imbinarea maiestrita a cuvantului cu muzica marilor Bach, Mozart, Beethoven…, care rasuna cuceritor-irezistibil, minunea se intampla: lumea, dupa o ora si jumatate, cu greu paraseste sala...

Un ascultator ordinar,
dr. LILIANA GHEORGHITA,
sefa catedrei de Filologie franceza