(copy 2)

14.11.2012 13:52 Категория: Noutati

La invitaţia dlui Boris BOINCEAN, şeful Catedrei de ştiinţe ale naturii şi agroecologie, prof. univ., dr. hab., la 13.11.12 tineretul studios şi cadrele didactice au avut fericita ocazie să-l aibă în preajmă pe academicianul Ion DEDIU.
Academicianul, membru corespondent al AŞ a RM, savantul Ion DEDIU este recunoscut şi apreciat acasă şi peste hotare, făcând parte din pleiada ecologilor celebri contemporani. Este un ecolog adevărat cu renume mondial.
A absolvit Facultatea de Biologie şi Pedologie la USM. Studiile doctorale le realizează la Universitatea de Stat „M. Lomonosov” din Moscova. Post-doctoratul îl realizează la Institutul de Zoologie al AŞ a URSS din Leningrad.
Creează primul laborator ştiinţific specializat în ecologie din Moldova, Institutul Naţional de Ecologie şi Institutul de Cercetări pentru Mediu şi Dezvoltare Durabilă. Pune bazele Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice. Se consideră unul din fondatorii principali ai ecologiei teoretice moderne, fondatorul scolii ecologice naţionale, al şcolii de ecotoxicologie acvatică, al şcolii ştiinţifice de ecologie politică.
Este director onorific viager al Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM, preşedinte-fondator al Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice din Moldova, director-fondator al Institutului de Cercetări pentru Mediu şi Dezvoltare Durabilă, profesor la mai multe Universităţi din ţară şi de peste hotare.
Academicianul Ion DEDIU este membru titular al mai multor academii: Moscova, Sankt-Petersburg, New York, Kiev, Sofia; Membru al Clubului de la Roma (Comitetul „Viitor pentru Europa”); Profesor de Onoare/Doctor Honoris Causa al unor academii şi universităţi, membru al mai multor societăţi academice de profil din străinătate.
Este autorul a peste 400 lucrări ştiinţifice, inclusiv peste 20 de monografii în domeniile ecologiei generale (teoretice), hidrobiologiei, zoologiei, protecţiei mediului.
Pentru lucrările sale fundamentale în domeniul ecologiei: Biosferologia, Introducere în ecologie, Ecologia populaţiilor, Tratat de ecologie, Ecologie sistemică (total 5 volume) în anul 2009, academicianului Ion DEDIU, i se acordă Premiul Academiei Române.
Întâlnirea a fost de bun augur. Academicianul a venit cu inima deschisă, cu multe doleanţe sincere spre prosperarea tuturor. A apreciat la justa valoare capodopera Universităţii Bălţene – Biblioteca Ştiinţifică şi colaboratorii ei, cât şi iniţiativa rectoratului şi a ICCC „Selecţia” pentru inaugurarea facultăţii de ŞNA.
Este un patriot al ţării cu multă inteligenţă şi dragoste de oameni.
Mulţumesc din suflet, marelui academician, deoarece prin a sa conferinţă ne-a trimis pe mulţi odată în plus la raft, la opera Marelui Eminescu, la lucrările ştiinţifice ale savanţilor Grigore Antipa, Nicolae Constantinescu şi chiar la opera ştiinţifică a măriei-sale.
Îi dorim multă sănătate, bucurii de la cei dragi, succese şi mai grandioase pe tărâmul ştiinţific.

Detalii aici.


Maria NICORICI, conf. univ.