Noutăţi

Acţiune de caritate 24.12.2012

      Pe data de 24.12 2012 un grup de elevi şi profesori de la Colegiul Pedagogic şi Liceul Teoretic "Ion Creangă" din  Bălţi au întreprins acţiuni de caritate în două instituţii din acelaşi municipiu. Ansamblul vocal al instituţiei alcătuit din 14 fete talentate din anii II si III de studii sub conducerea D-nei Grădinaru Lilia, profesoară de educatie muzicală  şi ansamblul de dansuri populare din 8 perechi de tineri fiind dirijaţi de Moraru Victor, profesor de coregrafie si ritmică, în colaborare cu D-na Mutruc Irina, şef adjunct pentru educaţie şi Consiliul de elevi în componenţa căruia intră elevi din fiecare clasă a Colegiului şi Liceului, au pregătit un program întreg de activităţi artistice( colinzi, urături, dansuri, cîntece interpretate vocal, jocuri distractive) pentru pacienţii de la Spitalul de psihiatrie, secţie-copii şi tutelaţii de la Internatul psihoneurologic din municipiul Bălţi (bărbaţi şi femei de diferite vîrste). La spitalul de psihiatrie sa prezentat programul artistic şi sau făcut cadouri jucarii şi hainuţe adunate de profesori şi elevi (din motiv că pacienţii au anumite restricţii alimentare ), în schimb la Internatul  psihoneurologic în afară de un program artistic Moş Crăciun le-a mai adus haine şi punguţe cu dulciuri. Datorită bunăvoinţei elevilor şi a părinţilor lor din resursele financiare adunate s-au pregătit 200 de punguţe pentru tutelaţii acestei instituţii. Aş mai adăuga că acest gest nu este debut, este o tradiţie de mai bine de 5 ani ca elevii acestor instituţii să meargă la Internatul psihoneurologic şi la Centrul de plasament temporar pentru copii, în acest an au fost invitaţi şi la Spitalul de psihiatrie, invitaţie pe care au primit-o cu bucurie şi au acceptat-o fără a ezita.Vizita la Centrul de plasament temporar pentru copii a fost deplasată pentru sarbatorile de Paşti. Suntem mult recunoscători şi administraţiei Universitătii de Stat "Alecu Russo" din Bălţi în persoana d-nului  Veaceslav Zelinetchii, prorector în probleme de administrare şi gospodărie, care ne-a asigurat cu transport pentru artişti şi lucrurile donate. Astfel în ziua de luni 24.12.2012, în ajun de Crăciun, elevii Colegiului Pedagogic  şi Liceul Teoretic "Ion Creanga" au avut un program destul de încăracat: 12.00- 13.30 vizita la Spitalul de psihiatrie, 14.00-16.00 - vizita la Internatul psihoneurologic din Bălţi.

Seminarul republican 20.11.2012

      La 20 noiembrie 2012 în Colegiul Pedagogic "Ion Creangă" a fost organizat un seminar republican cu genericul " Învăţarea autonomă şi autoreglată".

      Managerii colegiului (Elpujan Olga, directorul Colegiului; Moraru Victor, director-adjunct pe instruire al Colegiului; Botnari Galina, directorul-adjunct pe instruire al Liceului) au organizat cadrele didactice pentru a demonstra competenţe deosebite, prezentînd o activitate extracurriculară "Adolescenţa - tărîmul viselor şi al realizărilor"; desfăşurînd variate ateliere de lucru (la disciplinele: Chimia, Limba engleză, Metodica predării limbii române, Prelucrarea artistică a textilelor (croşetarea), Biologia, Educaţia tehnologică şi metodica predării, Istoria, Metodica predării matematicii) monitorizate de profesorii: Postolachi Ion; Gavază Ludmila; Cucerenco Virgilia; Morari Larisa; Condratiuc Elena; Postolache Iulia; Botnari Galina; Spînu Ludmila.

     În cadrul orelor demonstrative profesorii şi elevii au pus accent pe formarea competenţelor de integrare, reliefînd caracterul creativ, modul interactiv de oeganizare şi legătura cunoştinţelor teoretice cu momentele din viaţa cotidiană.

      Seminarul s-a încheiat cu o şedinţă de totalizare în care învitaţii şi-au împărtăşit impresiile, au evaluat munca cadrelor didactice şi au făcut schimb de experienţă.

Planul de activităţi dedicate „Săptămînii Tineretului – 2012”

 

Nr. d/o

Denumirea activităţii

Perioada desfăşurării, ora

Locul desfăşurării

Responsabili

Parteneri

1. 

„Spune NU tuberculozei” activitate de profilaxie şi combatere a tuberculozei.

12  noiembrie 2012

 ora 14.10

USB, sala polivalentă,  blocul I

Mutruc Irina,

şef adj. pe educaţie

Centru PAS

 m. Chişinău;

Geta Burlacu, artistă emerită a R. Moldova;

USB, Facultatea  de Ştiinţe ale Educaţiei şi Arte

 2.

„ Sănătatea reproductivă. Profilaxia HIV/ SIDA şi ITS. Metode de contracepţie” Ore informative

12 -16 noiembrie 2012

Gr.204, gr.105; cl.X A, X C,XI A, XI B,XII B.    

Sălile de studii,

blocul VI

Obadă Doina, Josanu Carolina,  Radu Doina, diriginţii de grupă/clasă

Voluntarii de la ONG-urile  „Y-peer” şi „Certitudini”

3. 

 „Migraţia părinţilor- Suferinţa copiilor”  Expoziţie – foto

12-18 noiembrie 2012

USB, blocul VI,

 holul etajului II

Buzovici Diana, coordonator proiect

Asociaţia obştească a femeilor „Logos”

4. 

„Mesajul Eternităţii : Eugen Doga- 75 de ani de la naştere” Expoziţie, prezentare în Power Point.

13 noiembrie 2012

Ora 12.40

USB, Biblioteca ştiinţifică, sala de conferinţe

Ţurcan E., şef oficiu, Musteaţa A, bibliotecar

USB, Biblioteca ştiinţifică

5. 

„Fii creativ şi confecţionează singur!” atelier de lucru

14 noiembrie 2012 14.30

ONG „Moştenitorii”, str.Konev 7, Bălţi

 Baraga A., Morari L. profesori de ed. tehnologică

 

6. 

„ Fii responsabil de propria-ţi formare!Avantajele cunoaşterii limbilor străine” masă rotundă

14 noiembrie 2012 14.10

USB, blocul VI, sala de studii 663

Mutruc I. , profesor de limbi străine

 

7. 

„Tineri, talentaţi, dotaţi” concert a elevilor de la Profil Arte

15 noiembrie 2012 14.10

USB , blocul II, sala de concerte

Glebov A.,

Caliga M., profesori de muzică

Catedra Arte a Facultăţii de Ştiinţe ale educaţiei şi Arte, USB „Alecu Russo”

Salubrizarea şi înverzirea terenurilor 01.11.2012

    La data de 1 noiembrie 2012, elevii Colegiului Pedagogic "Ion Creangă" au participat în cadrul activităţilor de salubrizare şi înverzire a terenurilor prevăzute de decizia Guvernului Republicii Moldova nr. 1469 - 1059/3 din 15.10.2012 şi Planul de acţiuni privind desfăşurarea Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului "Un arbore pentru dăinuirea noastră".

    Însoţiţi de inginerul pe amenajare şi înverzire a spaţiilor, d-nul Htena A.A. şi şeful adjunct pe educaţie, d-na Mutruc Irina, elevii grupei 303, specialitatea "Instruire tehnologică" au plantat cu multă sîrguinţă şi responsabilitate arbori şi arbuşti pe teritoriul fostului cimitir de pe str. Kievului, m. Bălţi.

    Activitatea tinerilor a fost încurajată de Departamentul pentru înverzire şi protecţie a spaţiilor verzi m. Bălţi.

Un viitor mai bun pentru o generaţie care vine 30.10.2012

    Marţi, 30 octombrie la ora 1410, în incinta Colegiului Pedagogic "Ion Creangă" s-a desfăşurat teatrul social cu genericul "Părinţii care pleacă peste hotare", coordonat de profesoara Diana Buzovici.

    Avîndu-i ca participanţi pe elevii grupelor 204 şi 105, aceştia şi-au îndeplinit cu sîrguinţă rolurile.

    Scenariul piesei a fost foarte atractiv, astfel, două persoane şi-au îndeplinit rolul de părinte, altele două - rolul de copii.

    Această activitate le-a permis elevilor să-şi dezvolte aptitudinile teatrale, sensibilizîndu-i prin subiectul prezentat.

    Problema migraţiei peste hotare constituie un flagel problematic pentru noua generaţie. În acest sens participanţii la spectacol au putut trăi sau chiar re-trăi drama multor familii din ţară.

    Deşi la începutul activităţii s-a observat pe chipul multor elevi o frustrare, dar şi o nelinişte interioară, pe parcurs aceasta a fost spulberată de factorii reali care-i motivează să fie mai conştiincioşi şi mai responsabili.

Balul Bobocilor 26.10.2012

    Ziua de vineri, 26 octombrie a răspîndit zgomote entuziaste pentru una dintre cele mai rîvnite sărbători Balul Bobocilor la Colegiul Pedagogic "Ion Creangă".

    Energia, seriozitatea, răbdarea şi implicarea au fost condiţiile de bază ale activităţii. Participanţii bobocei, elevii grupelor 101, 102, 103, 104 şi 105 şi-au etalat talentele la diverse probe.

    Concursul propriu-zis a fost alimentat cu creativitate, caracter umoristic şi bună dispoziţie.

    Depăşind rînd pe rînd probele de prezentare; inteligenţă; pantomimă şi creativitate, bobocii au demonstrat că sunt cei mai originali, simpatici şi emotivi.

    Ca o generaţie ce vrea să epateze şi să demonstreze că ei, boboceii de acum, sunt capabili de a uimi spectatorii, aceştia au prezentat diverse probe artistice: recital de poezie, cîntec, dans etc.

    Astfel, emoţiile celor aproximativ 150 de bobocei, dornici de a fi remarcaţi au culminat prin desfăşurarea seratei dansante din incinta Colegiului.