Arhiva (2013-2014)
Conferinţa Ştiinţifică Internaţională consacrată aniversării a 60 de ani ai Decanului FŞEPA
În data de 5 iunie 2014, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, membrii catedrei de psihologie au participat la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională consacrată aniversării a 60 de ani ai decanului Ion Gagim. Această conferinţă a contribuit la punerea în valoare a contribuţiei profesorului universitar, doctorului habilitat la patrimoniul cultural şi ştiinţific. Ariile tematice ale comunicărilor - Filosofia muzicii, Psihologia muzicii, Pedagogia muzicii, Muzicologia - reprezentă direcţiile pe care-şi desfăşoară activitatea ştiinţifică, profesorală, culturală şi educaţională decanul Ion Gagim.
Am rămas pătrunşi de comunicările autorilor de peste hotare dar şi a autorilor din ţară care rezonau idei ştiinţifice ale savantului. Experimentînd diferite stări de muzică, acestea ne comunicau cu un sens diferit de pînă acum. Şi cum spune savantul:
"... Există trăire psihologică, adică sentimentalistă, şi există trăire propriu-muzicală, vibraţional-cosmic-existenţială. Să facem diferenţa!"
"Muzica este un mare Aforism. Ce au ele în comun? Atît melodia, cît şi aforismul, zic: Nu te uita la mine, uită-te dincolo de mine - acolo e esenţa, eu sînt doar poarta de intrare."
Catedra de psihologie își exprimă stima şi admiraţia faţă de poziţia filosofică, psihologică, pedagogică a savantului pentru muzică. Aceasta denotă o voinţă puternică, dragoste de viaţă, de profesie şi deosebite calităţi sufleteşti.
„Stimate domnule Decan,
Vă dorim să aveţi parte de acea "căutare" plină de iubire şi armonie "...acasă - cu mintea, cu trăirile şi cu toate preocupările interioare pentru al simţi pe Dumnezeu prezent". Fie ca pacea şi înţelegerea să domine mereu în marea familie a facultăţii noastre!”
,,Hai cu noi în Europa!”
În data de 20 mai 2014, în incinta Universităţii de stat ,,Alecu Russo,, Specialitatea Psihologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţie Psihologie şi Arte, a fost organizat un flash-mob cu tematica ,,Integrarea europeană”. Participanţii au fost studenţii anului I şi II, responsabili fiind Andronic Diana(gr.PS22Z); Bogdan Alina (gr.PS21Z); Luchianiuc Tatiana (gr.PS21Z); ghidaţi de curatorii: lect.univ. Inga Baciu; drd.lect.univ. Maria Corcevoi; lect. univ. Natalia Guţu; lect.univ. Lilia Nacai.
La finalul flashmob-ului au fost repartizate pliante care aveau ca scop informarea studenţilor despre actele necesare pentru a trece frontiera şi întrebări ce pot fi adresate de către Poliţia de Frontieră. La fel au fost oferite steguleţe cu următorul îndemn: ,,Hai cu noi în Europa!”. Publicul a fost receptiv, formînd împreună cu organizatorii hora unirii.
Vezi si alte poze: clic AICI
Vezi video flashmob-ului: Clic Aici
Susţinerea preventivă a tezelor de master
În data de 17.05.2014 a avut loc susţinerea preventivă a tezelor de master la specializările:
- Consilierea psihologică în instituţii şi organizaţii
- Psihologia Judiciară
Moderatorii specializării Consilierea psihologică în instituţii şi organizaţii au fost:
- A. Bolboceanu, dr hab., profesor
- S. Briceag, dr.,conf.univ.
- L. Nacai, lector univ.
Moderatorii specializării Psihologia Judiciară au fost:
- V. Priţcan,dr.conf.univ.
- I. Baciu, lector univ.
- V. Garbuz, lector univ.
La final, masteranzii au mai primit un şir de sugestii cu privire la conţinutul lucrării şi au fost acceptaţi către susţinerea finală a tezei de master, pentru care îi felicităm. Vezi si alte poze: clic AICI
Colocviul Ştiințific INTERUNIVERSITARIA
Pe data de 16 mai 2014 în Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi a avut loc Colocviul Ştiinţific Studenţesc INTERUNIVERSITARIA (Ediţia a X-a). În cadrul acestui colocviu studenții au fost repartizați în mai multe secțiuni. Secțiunea Psihologie a fost moderată de către studentele anului II, Dabija Natalia din grupa PS21Z si Rusu Carolina din grupa PS22Z. Cu un cuvînt de început și încurajare pentru stundenți a venit doamna șefa de catedră dr., conf., univ. Silvia Briceag. În cadrul activității științifice și-au expus lucrările 14 studenți, dintre care 12 studenți de la ciclu I și 2 studenți de la ciclu II. Lucrările au fost apreciate și jurizate de doamna lect.univ. Guțu Natalia și doamna lect.univ. Nacai Lilia. Tematicile lucrărilor au trezit interes atît juriului cît și participanților. În special lucrarea ,,Cum să te tratezi cu un basm’’ prezentată de studentele anului II Dolință Elena și Dabija Natalia, coordonator științific drd., lect.univ. Maria Corcevoi, a provocat interes publicului, pe baza căreia sa pornit o discuție aprinsă vis-a-vis de tehnica dată. Stundenții anului I au dat dovadă de curaj, manifestîndu-și și ei forțele științifice în rîndul colegilor mai mari. La un pas de încadrare în cîmpul profesional, studenții anului III , au venit cu cercetări bine structurate, care au servit drept model studenților care vin să parcurgă această treaptă.
Loc I - Tatiana Vaiceacovscaia cu comunicarea,,Sistemul familial în urma migrației economice: structură supusă schimbării la nivel de adaptabilitate și coeziune,coord.șt.drd., lect.univ. Maria Corcevoi
Locul II - Diana Andronic, Alexandru Balan, Ana Botnaru, cu comunicarea ,,Stresul examinațional de la cunoaștere la prevenire, coord. șt. lect. univ. Inga Baciu
Locul III - Inna Semeniuc ,,Консультирование родителей и детей в период адаптаций к школе.’’ coord.,șt. dr., conf. univ. Silvia Briceag.
Colocviul Stiințific INTERUNIVERSITARIA (Ediţia a X-a) a oferit tuturor studenților marea posibilitate de a-și forma, perfecționa și întări calitățile profesionale,de a aduce științei noi cercetări și de a mări și mai mult spectrul cultural și științific al umanității.
Vezi aici participanţii şi comunicările acestora
Vezi si alte poze clic AICI
Zilele sănătății "Un om sănătos – o familie sănătoasă – o ţară sănătoasă"
Sănătatea este cel mai important element al vieţii care te face cu adevărat fericit! VEZI AICI:
Flashmob-ul pentru a promova modul de viaţă activ:
Organizatori:
Studenţii anului III de la Facultatea de Ştiinţe ale educaţiei, psihologie şi arte; Specialitatea Psihologie.
Coordonatori:
Dr., conf.univ. Briceag Silvia
Drd.,lect.univ. Cazacu Daniela
Vă îndemnăm să aveţi grijă de sănătatea Dvoastră!
Conferința Științifica a studenților „Cercetări, Realizări, Perspective” - ediția I-a în cadrul Facultății de Științe ale educației, psihologie și arte
La data de 4 aprilie 2014 în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Arte, a avut loc prima ediție a Conferinței Științifice. La lucrările conferinței în domeniul Psihologie au participat 22 de studenți și 8 masteranzi. Tematica articolelor prezentate a demonstrat actualitatea problemelor pe plan psihosocial. Conferința a început cu comunicările în plen unde studenta grupei PS31Z, Ana CIORNEA, a prezentat comunicarea: Sănătatea – un element definitoriu al productivităţii în muncă; Conducător ştiinţific: D. Cazacu, lect. univ., după care au urmat comunicările pe secțiuni.
Vezi comunicările:
Secţiunea N2: Dimensiuni psihologice ale familiei şi educaţiei în contexte sociale moderne
Secţiunea N3: Consilierea psihologică: probleme și perspective
Comitetul organizatoric Domeniul Psihologie: Sivia BRICEAG, dr., conf. univ. Inga BACIU, lect. univ. Maria CORCEVOI, lect.univ., Vasile GARBUZ, lect. univ Natalia DABIJA, gr, PS21Z
Cursuri de formare profesională continuă la specialitatea Psihologie
In baza ordinului nr.1167 din 14 decembrie 2013 al Ministerului Educației al RM, cu privire la aprobarea planurilor de formare profesională continuă a cadrelor didactice și de conducere pentru anul 2014, în temeiul art.54 al Legii învățămîntului și în scopul realizării activității de formare profesională continuă a cadrelor didactice și de conducere, a fost aprobat planul de formare profesională continuă la specialitatea Psihologie (pentru psihologi școlari). Termenul 10.02.14-01.03.14.
Secvențe:
Disciplina | Profesorul | Numărul de ore |
Elemente de etică și deontologie profesională | N.Gutu, lector univ. | 6 ore |
Serviciu psihologic în școală | N.Gutu, lector univ | 6 ore |
Psihodiagnostic | V.Garbuz, drd., lector univ. | 10 ore |
Metode de calcul statistic în psihologie | M.Corcevoi, drd., lector univ. | 10 ore |
Psihocorijare | N.Canter, lector univ. | 24 ore |
Teorii și tehnici în consilierea psihologică | S.Briceag, dr., conf.univ | 10 ore |
Consiliere educațională | M.Corcevoi, drd., lector univ. | 10 ore |
Psihoprofilaxie | I.Baciu , lector univ. | 10 ore |
Sănătate organizaţională şi stil de viaţă | D.Cazacu, drd., lector univ. | 10 ore |
Conferințe de totalizare | Gheorghe Neagu, prorector pentru studii cu frecvența redusă și formare continuă |
Conferinţa ştiinţifică „Fortificarea sănătăţii angajaţilor prin suprimarea stresului organizaţional”
În data de 20 decembrie 2013, în incinta Universităţii de Stat ”Alecu Russo”din Bălţi, sa desfăşurat Conferinţa care a semnificat un moment de vîrf în realizarea Proiectului “Cercetarea şi elaborarea mecanismelor de fortificare a sănătăţii angajaţilor prin suprimarea stresului organizaţional”susţinut de Academia de Ştiinţe a Moldovei. Conferinţa a antrenat savanţi, psihologi, medici, cadre didactice, asitenți sociali. Lucrările conferinţei s-au desfăşurat după următorul program (vizualizează printr-un clic):
9. 30 - 10.00 Înregistrarea participanţilor
10. 00 - 11.00 Conferinţe de deschidere
11. 00 - 14.00 Prezentarea comunicărilor şi discutarea lor
14.10 - 14.30 Masa de prînz
14. 40 – 15. 00 Deschiderea solemnă a Centrului de Consiliere psihologică
O nouă ediție a Zilelor Psihologiei la Facultatea de ştiinţe ale educaţiei, psihologie şi arte
Săptămîna Familiei şi a Copilului în municipiul Bălţi cu implicarea Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă socială
Activitatea (pentru detalii vizualizează fiecare activitate, printr-un clic): | Perioada |
Activităţi de deschidere a Săptămânii Familiei şi a Copilului:Expoziţia ziarelor de perete, cu genericul “Familia Azi – Între Tradiție si Modernitate”,„Zîmbetul copiilor”; Prezentare Power Point cu mesajul: ”O societate cu şi pentru copii”,“Familia Azi – Între Tradiție si Modernitate”,“O familie sănătoasă într-o societate sănătoasă” | 27 mai 2013 Ora 7,45 Ora 9,20 Ora 11,00 |
Colectarea de fonduri cu genericul "Nu dispreţui lucrurile mici- o lumînare poate face oricînd ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric". Expoziţie de carte în incinta BŞU, sala de lectura Nr. 3 | 27 mai- 1 iunie 2013 27 mai- 30 mai 2013 |
Prezentare PowerPoint cu mesajul: “ Ştiaţi că…” Brain – Ring (AS21 Şi AS22) , cu genericul “Unele lucruri probabil se schimbă, dar noi începem şi sfârşim cu familia.” Anthony Brandt | 28 mai 2013 Ora 9,20 Ora 11,10 |
Promovarea activităţilor cultural distractive cu copiii cu genericul „Leagănul copilăriei” or. Bălţi. Panou informativ “Enciclopedia familiei” | 29 mai 2012 Ora 11.00 Ora 16.00 |
Atelier psihologic: „Familia – valoare eternă” Promovarea activităţilor cultural distractive cu copiii din familii aflate în situaţie de risc şi/sau dificultate ,,Fii membru al familiei noastre cel puţin pentru o zi!” | 30 mai 12,40-14,30 Ora 15.00 Ora 15.30 Ora 17.00 |
Totalurile activităţilor realizate în cadrul Săptămânii Familiei şi a Copilului | 31 mai 2013 Ora 9.20 |
Formarea viitorilor psihologi în cadrul Universităţilor de pe 2 continente
În data de 17 mai, 2013 a avut loc o masă rotundă cu genericul SUDII DE MASTERAT: EXPERIENŢE DE PE DOUĂ CONTINENTE. La acest eveniment au participat masteranzii facultății PAS cît și masteranzii din USA, Lipscomb University, Tennessee: Mallory Corwin, Amanda Ellingsen, Kevin Coll, Elena Zemmel. Participanţii au avut posibilitatea să-şi împărtăşească experiențele, opiniile, viziunile privind formarea viitorilor psihologi de aici și de acolo.
Zilele Sănătății la Facultatea de psihologie și asistență socială
Facultatea de psihologie și asistență socială are mai multe tradiții, una din ele fiind demonstrarea competențelor formate în cadrul cursurilor universitare cum ar fi Stresul din perspectiva psihologică, psihologia sănătății. Iată și anul acesta studenții de la specialitatea Psihologie au consolidat tradiția prin deschiderea Zilelor sănătății (Cursul universitar Psihologia sănătății, titulari de curs dr.conf., univ Silvia Briceag si asistent univ. Daniela Cazacu). Pe lîngă obiectivul major de a demostra competențele formate în cadrul cursului studenții au realizat și altele foarte importante cum ar fi: promovarea unui stil de viață psihică sănătoasa, profilaxia dependențelor ș.a. (Accesează pe //activitate// ca sa vizualizezi poze)
Data/ ora | Activitatea | Locul desfăşurării | Responsabili: |
02.04.13 09:20 | Deschiderea oficială a zilelor sănătăţii | In faţa Bl. 6 | Moisei Inga, Rosu Cristina, Livontieva Svetlana, Svet Ana, Inesa Ivanova, Ghiletchi Mariana, Prima Iulia, Berezinscaia Olga, Filip Elena, Claicneht Aurina |
În fiecare pauză | Repartizarea Emblemelor invitatiilor in forma de mar | Teritoriul USB | Todiras Diana, Doschinescu Diana, Popsoi Elena, Codritchi Alina, Morosan Marcel |
În fiecare pauză | Prezentări Power Point şi filmuleţe | Bl. 6; Et. I în hol | Bacal Denis, Matei Ion |
12:40 | Flash-mob „Mişcarea este viaţă” | Piaţa „Vasile Alexandri” | Mișcările. Muzica: Rogac M., Jitneac M. Participanții: gr PS31,32. Organizare, boxe, lumina: Zatușevschi Ana, Bacal D |
03.04.13 11:10 | Dezbateri publice „ E la modă să fii sănătos? | Biblioteca, sala de conferinţe | Zatusevschi Ana, Alina Botova |
12:40 | Teatru social „ Eşti informat-eşti protejat!” | Biblioteca, sala de conferinţe | Caleniuc Olga, Rosu Cristina, Zaiat Olga, Macari Tatiana, Jitari Irina, Ropot Ecaterina, Citac Rodion |
În fiecare pauză | Fotosesie „ Gîndeste sănătos!” | In faţa blocurilor de studii | Jitneac Maria-fotograf, Rogac Maria- Mesaj(„NU Fumez....”) |
04.04.13 | Concurs de slogane și desene | In cadrul atelierului „ Vrei sa fii sănătos?” | Popsoi Elena |
9:20 | Boxa antistres | Bl . 6; et. 1 în hol | Zaiat Olga,Rosu Cristina, Moisei Inga, Citac Radu, Filip Elena |
11:10 | Atelier „ Vrei sa fii sănătos?” | Bl . 6; et. 2, sala 646 | Jitari Irina, Botova Alina,Donici Dragalina |
05.04.13 În fiecare pauză | Lasa un mesaj: „Ce este sănătatea?” | Blocurile de studii | Macari T, Berezinskaia O, Prima I, Gaitur N, Claihnet A, Virtosu T, Todiras D. |
12:40 | Cafeneaua sănătăţii | Bl . 6; et. 2, sala 646 | Popsoi E, Cernei T, Doschinescu, Jitneac M, Cazacu A. Aranjament hol bl 6- Donici, Virtosu T, Ursu, Todiras D. |
Spectacolul omagial ”Sărut Femeie Mîna Ta„
În data de 7 martie s-a desfășurat un concert de zile mari, dedicat celei mari frumoase și divine creaturi , cu genericul ”Sărut Femeie Mîna Ta”, la care au participat mai mulți studenți ai Facultății de Psihologie și Asistență Socială și invitatele speciale, mult stimatele profesoare.
Pentru detalii vezi aici
vezi știrea și pe facebook aici