05.09.2017 18:27 Categorie: Avize, Relații internaționale

 





CURSURI GRATUITE DE LIMBĂ MAGIARĂ LA USARB

Limba maghiară: o limbă apropiată de Moldova geografic: dialectul ceangăiesc al limbii maghiare este vorbit în județele Bacău și Neamț în România la numai 100 de km de la hotarele Republicii Moldova. Chiar pe teritoriul Republicii Moldova există toponime de origine maghiară. Cea mai cunoscută este denumirea orașului Orhei din maghiară Várhely (Locul Cetății), care este din nou folosită datorită firmei viticole Vartely care s-a inspirat de această denumire străveche a Orheiului. 

O altă zonă apropiată de Moldova (la numai 200 km de la hotarul româno-moldovenesc) unde se vorbește maghiara este așa numitul Ținut Secuiesc în județele Harghita, Covasna și Mureș din țara vecină. Unele din cele mai frumoase zone turistice din Transilvania au o populație compact maghiară. De la Lacul Roșu (Gyilkos-tó) până la Sovata, trecând prin Tușnad, se vorbește peste tot limba lui Petőfi. 

Desigur să nu uităm de Ungaria însăși care se extinde pe 93 mii de km2 cu o mulțime de orașe și situri naturale demne de vizitat. Limba maghiară este vorbită în total în Ungaria și în tările vecine de cca. 13 milioane de persoane. 

Maghiara este o limbă apropiată de română și prin lexicul său: o mulțime de cuvinte sunt comune în maghiară și română. Fraza următoare conține numai nume și verbe care provin din maghiară: 

De pildă, uriașul viclean a hotărât să nu-i îngăduie chezașului să-l mântuie pe vameșul din heleșteul lângă orașul de la hotar.

În maghiară: Például a hűtlen óriás elhatározta, hogy nem engedi meg a kezesnek, hogy kimentse a vámost a határ menti város halastavából. 

Deși are o gramatică specifică ne-indo-europeană care o apropie de limbile aglutinante fino-ugrice (ca finlandeza) și altaice (ca turca), limba maghiară are și un fond lexical împrumutat de la limbile slave: multe cuvinte din agricultură reflectă această moștenire: széna, szalma, répa, mák, káposzta etc. Cine știe rusa, înțelege și o mulțime de cuvinte maghiare.

Acum aveți posibilitatea de a face cunoștința aici la Universitatea din Bălți cu o limbă exotică prin structura ei, dar familiară prin lexicul și apropierea geografică. 

DORITORII DE A SE ÎNSCRIE LA CURSURILE GRATUITE DE LIMBĂ MAGIARĂ vor trimite un email cu datele de contact la adresa: tivadarp(at)hotmail.com 

Tel: + 373 231 52343

      + 373 78658379