06.11.2017 10:17 Categorie: Centrul de ghidare în carieră și relații cu piața muncii

Semnar de instruire a Tinerilor Antreprenori

În perioada 6-10 noiembrie 2017, prin intermediul Centrului de ghidare în carieră şi relaţii cu piaţa muncii şi Secţiei pentru educaţie, cultură şi viaţa studenţiască din cadrul USARB, patru studenţi de la Facultatea de Științe Reale, Economice și a Mediului, specialitatea „Business și Administrare” au participat la seminarul de instruire destinat Tinerilor Antreprenori, cu genericul „Primii paşi în antreprenoriat, management şi oportunităţi de finanţare”. Seminarul a fost organizat de Asociața Obșteasă Centrul de Dezvoltare Economică Rurală PROMO TERRA cu susținerea financiară a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).
Cursurile de instruire au durat o săptămână şi s-au desfăşoarat în incinta Centrului de afaceri din Bălţi.
La cursuri au participat următoarele categorii de beneficiari:
- persoane care vor să îşi consolideze afacerea;
- persone care se află în pragul lansării afacerii și
- studenții USARB dornici de a-și îmbunătăți cunoştinţele teoretice și a achiziționa noi experiențe.
Timp de 5 zile beneficiarii au studiat următoarele module:

  • Primii paşi în Antreprenoriat, Management. Oportunităţi de finanţare;

  • Aspecte privind iniţierea şi gestionarea afacerilor;

  • Elaborarea planului de afacere;

  • Marketingul;

  • Obţinere şi valorificarea producţiei animaliere +vizită de studiu;

  • Bazele Tehnologiilor de producere a produselor agricole de origine animală +vizită de studiu.

În procesul formării a fost respectat principiul unității dintre teorie și practică:
Prima vizită de studiu a avut loc în data de 8 noiembrie 2017, la MolFarmGrup S.R.L, o fermă din raionul Sângerei, satul Rădoaia. Fermierul Mereacre Ion a familiarizat cursanții cu experienţa sa inedită din domeniul creşterii bovinelor, organizându-le acestora o excursie prin toate halele şi depozitele gospodăriei.
Fermierul depune nu doar o muncă colosală, dar şi suflet în tot ce face. Pentru asigurarea durabilității proiectului său, a vizitat un şir de ferme din Olanda şi Germania, ba chiar a invitat şi experţi de acolo pentru a pune afacerea pe roate.
A două vizită de studiu a avut loc joi, 9 noiembrie 2017, în satul Văratic, raionul Rîşcani, unde a fost posibilă vizitarea frigiderului industrial pentru păstrarea merelor şi perelor, cu o capacitate de 1000 de tone. Frigiderul industrial este înzestrat și cu o linie de sortare a fructelor.
Participanţi au avut şansa de a vedea procesul de sortare şi au aflat care sunt condiţiile de păstrare a fructelor în frigiderul industrial.
În urma acestor două vizite de studiu, studenţii USARB au rămas profund impresionaţi, aceştia au reușit să-și îmbunătățească competențele antreprenoriale.
Vineri, 10 noiembrie 2017, în ultima zi a proiectului, trainerii au elucidat posibilităţile de finanţare a afacerii, condiţiile şi cerinţele donatorilor.
Semanarul a finisat cu înmânarea diplomelor de participare.