20.09.2013 12:26 Category: Evenimente

 Pe data de 29 septembrie 2013, Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți are plăcerea să găzduiască un eveniment important pentru toți utilizatorii de calculator și în special pentru studenții săi de la Facultatea de Știinte Reale: Ziua Libertății Programelor și aniversarea a 30 de ani de la anunțarea proiectului GNU

Proiectul GNU și-a propus să dea înapoi utilizatorilor libertatea de a-și controla calculatorul, prin dezvoltarea unui sistem de operare compus doar din programe de calculator libere. Lansat de Richard Stallman pe 27 septembrie 1983 la universitatea MIT, proiectul GNU a dezvoltat în 30 de ani aproximativ 500 de programe libere pentru sistemul cu același nume ce împărtășește similarități cu sistemul Unix. 

Ziua Libertății Programelor este o zi internațională dedicată programelor de calculator libere, cu prilejul căreia echipe din întreaga lume organizează evenimente în care informează participanții despre libertatea utilizatorilor și susțin prezentări de programe libere. 

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Aceasta organizează anul acesta evenimente de Ziua Libertății Programelor și 30 de ani de GNU în șase orașe din Republica Moldova și România. 


Comunicatul Fundației Ceata: http://ceata.org/comunicate/zlp-2013-%C8%99i-30-de-ani-de-gnu.html

Pagina evenimentului din Bălți: http://ceata.org/evenimente/zlp-2013-%C8%99i-30-de-ani-de-gnu-%C3%AEn-b%C4%83l%C8%9Bi.html 

Formularul de înscriere la eveniment: http://evenimente.ceata.org