24.05.2016 14:22 Category: Avize


 



ZILELE FILMULUI ROMÂNESC


Consulatul General al României la Bălți organizează, în perioada 25-27 mai, 2016 Zilele Filmului Românesc. Evenimentul se va derula în incinta Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, bocul 5, auditoriul 505, ora 14.00.


În program puteți viziona urmăoarele filme:

_________________________________

    Toata lumea din familia noastra este o comedie combinată cu drama în regia lui Radu Jude. Pelicula ,,Toată lumea din familia noastră” tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, dar sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

 

 

Mai aproape de luna

    București, 1959. Un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naționale pune întreaga țară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autoritățile statului, cât si pentru orice om normal: ce poți să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic și economic ce limitează drastic utilitatea banilor? Autorii loviturii: patru bărbați și o femeie, toți comuniști situați la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestați, judecați și condamnați la moarte; dar în așteptarea execuției sunt ,,invitați” să-și joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acțiunii lor, menită să devină un film educativ și de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga țară!

 

 

    QED (Quod Erat Demonstrandum), în regia lui Andrei Gruzsniczki. Un film captivant despre compromis, prietenie şi trădare, apreciat de presa internaţională şi proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, care aduce pe ecrane doi actori renumiţi pentru performanţele din teatru, Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr.


    Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecinţe. ,,QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj - se disting ecouri din producţiile americane ale anilor '40, precum OSSThe Iron Curtain şi The House on 92nd StreetTrădările sunt pe cale să se întâmple”, scrie The Independent Magazine din New York.