04.05.2017 09:33 Category: Evenimente


 

 

Workshop EANET. Oportunități   de   suport pentru tineri: explorarea inovațiilor pentru carieră

 

Workshop –ul ,,Oportunități   de   suport pentru tineri: explorarea inovațiilor pentru carieră” desfășurat în data de 27 aprilie 2017 a scos în evidență programele pentru tineri prezentate de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

Studenții USARB, elevii Școlii Profesionale nr. 5 din mun. Bălți și ai Centrului de Excelență din Bălți, cadre didactice și manageriale s-au documentat referitor la instrumentele de finanțare a propunerilor de afaceri oferite tinerilor.

            Ludmila Stihi,  șef direcție, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Ministerul Economiei, a prezentat oportunitățile  de suport pentru tineri afirmănd că Programul Național de abilitare economică a tinerilor este predestinat fiecărui participant la eveniment.

Paricipanții la eveniment au explorat cu interes mai multe instrumente de finanțare a propunerilor de afaceri, inclusiv:

 

1. Programul Național de abilitare economică a tinerilor

Obiective: Dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor şi facilitarea accesului tinerilor antreprenori la resurse financiare necesare iniţierii şi dezvoltării unei afaceri proprii.

Grup ţintă: Programul este destinat persoanelor tinere cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, care doresc să-şi dezvolte abilităţile antreprenoriale, să lanseze o afacere proprie în zonele rurale şi/sau să-şi extindă propria afacere în zonele rurale, creând noi locuri de muncă.

Activităţi principale. Programul cuprinde trei componente de implementare:

  • Instruire şi consultanţă antreprenorială (implementator - Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM);
  • Obţinerea creditelor preferenţiale în valoare maxima de până la 300.000 lei (perioada de rambursare maxim 5 ani) cu o porţiune de grant nerambursabil (40%) (implementator - Directoratul Liniei de Credit (DLC);
  • Monitorizarea post-finanţare (DLC)


2. Programul-pilor „Femei în afaceri”

  • Programul  a fost lansat în anul 2016 cu scopul de a oferi femeilor șanse de a se lansa în domeniul afacerilor în mod profesionist, fiind ghidate de experți în domeniu. 
  • Programul-pilot „Femei în afaceri” a fost lansat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și va acorda suport pentru femeile antreprenoare la 3 etape diferite de dezvoltare a afacerii. 
  • Obiectivul general al Proiectului constă în promovarea abilitării economice și sociale a femeilor, inclusiv și a celor din regiunile rurale, prin reducerea inegalității de gen și sporirea accesului acestora la resurse financiare, servicii, tehnologii  inovaționale și oportunități de dezvoltare.

Valentina  PRIȚCAN,   doctor  în  psihologie, conf. universitar,   a prezentat  Asociația de absolvenți antreprenori USARB, createă cu suportul proiectului EANET și axată pe crearea rețelei de absolvenți antreprenori pentru consolidarea ecosistemului antreprenorial internațional

Evenimentul face parte din PL5 al proiectului EANET - 544521-TEMPUS-1-2013-1-DE- TEMPUS-SMHE   Entrepreneur   Alumni   Network  (http://tempuseanet.info).

Pentru mai multe detalii accesați aici.