17.11.2015 21:25 Category: Avize

 

 



Vizita reprezentanților Institutului ,,Confucius” din cadrul ULIM și a Centrului 

Educațional TIAN XIA la USARB 

Republica Moldova menține relații  bune de prietenie și cooperare cu Republica Populară Chineză. Relațiile bilaterale își găsesc expresie în negocierile privind zona de comerț liber, cooperarea moldo-chineză în contextul circuitului economic ,,Drumul Mătăsii”, facilitarea contactului dintre cetățenii Republicii Moldova și Republicii Populare Chineze.

În anul 2009, pe lîngă ULIM a fost înființat Institutul ,,Confucius” din Republica Moldova, care facilitează studierea limbii și culturii chineze de către studenții din Republica Moldova. În Bălți limba chineză se studiază în cadrul Centrului Educațional TIAN XIA.

În data de 7 noiembrie Președintele Institutului ,,Confucius”, domnul Wang YI FENG, membrii Institutului ,,Confucius” din Republica Moldova din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova și reprezentanții Centrului Educațional TIAN XIA din Bălți au realizat un mini program cultural la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți.    

Fondat cu sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chineze la Chișinău și organizației HanBan, în parteneriat cu ULIM și ,,Northwest Normal University”, Lanzhou, China, Institutul ,,Confucius” este o premieră pentru țara noastră, obiectivele căruia sînt axate pe promovarea relațiilor educaționale, economice și culturale între Republica Moldova și Republica Populară Chineză. 

Doamna Valentina PRIŢCAN, prorector pentru activitate științifică și relații internaționale, a adresat oaspeților un mesaj de salut. Studenții USARB au fost salutați de către Președintele Institutului ,,Confucius”, domnul Wang YI FENG.

Oaspeții au prezentat programul cultural-artistic Festivalul Lunii sau Festivalul din mijlocul toamnei, care este un eveniment axat pe cultul Lunii, considerat foarte important pentru chinezi, alături de Festivalul de Primăvară sau Anul Nou chinezesc. Guvernul chinez a inclus această sărbătoare, începînd cu anul 2006, în lista patrimoniului cultural imaterial.

  Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.