22.08.2017 09:57 Category: Noutati

 




 

Vizită de documentare la USARB a reprezentanților Misiunii USAID în Moldova și ai Ambasadei Suediei


Reprezentanți ai Misiunii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), ai Ambasadei Suediei la Chișinău și ai Proiectului de Competitivitate din Moldova au discutat, la 21 august a.c., cu rectoratul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) subiecte ce țin de realizarea proiectului privind crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT).

 

Centrul urmează să fie creat și dezvoltat în cadrul unui proiect finanțat de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională „Nord” (ADR „Nord”). De notat că USAID și Ambasada Suediei și-au exprimat, recent, disponibilitatea de a participa în calitate de cofinanțatori ai proiectului de la Bălți.

 

Șefa Misiunii USAID, Karen Hilliard, Doina Nistor, director de proiect în cadrul Proiectului de Competitivitate din Republica Moldova, contractor al USAID, și Thomas Alveteg, prim secretar al Ambasadei Suediei în Moldova s-au documentat, azi, la USARB în contextul creării CITT.

 

Rectorul USARB, prof. univ., dr. hab, Ion Gagim le-a relatat oaspeților despre potențialul științific și de cercetare, perspectivele USARB raportate la viitorul Centru de Inovare și Transferă Tehnologic. „Ne propunem ca USARB să devină un centrul puternic de știință și cercetare, dar și o platformă pentru dezvoltarea afacerilor în regiunea de nord”, a menționat Ion Gagim.

 

La rândul său, prorectorul pentru activitate științifică, conf. univ., dr. Igor Cojocaru, unul din responsabilii implementării proiectului din partea USARB, s-a referit la aspectele ce țin de reconfigurarea conceptului proiectului CITT, după ce, Ambasada Suediei și Misiunea USAIAD și-au manifestat deschiderea de a cofinanța crearea Centrului, alături de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). „Prin acest viitor Centru, ne propune să încurajăm și să îi stimulăm pe tinerii care vor dori să promoveze inovațiile, cercetările și să dezvolte afaceri, în condițiile în care regiunea de nord numără mai bine de o treime din populația țării”, a menționat Igor Cojocaru.

 

Specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR „Nord”, Olga Sicora, i-a informat pe cei prezenți despre faptul că proiectul CITT este unul de importanță națională pentru care FNDR deja a aprobat o finanțare de 11,7 mil. USD, subliniind că, în prezent, în contextul „noilor inițiative  benefice proiectului” venite din partea USAID și Ambasadei Suediei la Chișinău, proiectul se află la o nouă fază de regândire.  

 

Directorul de proiect în cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova, Doina Nistor, a menționat, între altele, că extinderea numărului de donatori la proiect lărgește oportunitățile ce ține de crearea unei instituții inovaționale, care va face o colaborare strânsă a Universității cu mediul de afaceri din regiune.

 

Reprezentanții Misiunii USAID, ai Ambasadei Suediei la Chișinău și ai Proiectului de Competitivitate din Moldova au inspectat edificiile viitorului sediu al CITT.

 

Proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în cadrul USARB este realizat în comun cu Agenția de Dezvoltare Regională „Nord”. 

 

Foto de la eveniment - aici.