03.03.2017 12:22 Category: Evenimente




USARB devine o platformă pentru dezvoltarea științei și inovațiilor în regiunea de nord


Aspecte privind implementarea proiectului „Crearea în mun. Bălți a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord” au fost discutate, la 2 martie a.c., de administrația Universității de Stat „Alecu Russo” (USARB) cu factori decizionali ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, consilieri europeni în domeniul dezvoltării regionale, ai Agenției de Dezvoltare Nord și cu reprezentanți ai Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (DIMM). 

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatâi, a remarcat că proiectul realizat la Universitatea din Bălți este unul inovativ și ar putea servi pe viitor drept model pentru derularea unor proiecte similare în regiunea de sud a țării – la Comrat și Cahul. „Avantajul net al Bălțiului este că Universitatea „Alecu Ruso” dispune de infrastructura și potențialul necesar”, a spus Anatol Usatâi. 

Rectorul USARB, Dr. habilitat Ion Gagim a menționat în cadrul discuțiilor că Centrul de inovare și transfer tehnologic, care urmează să fie creat la USARB, va deveni o platformă unică în regiunea de nord a RM care va sprijini și stimula procesul didactic, de cercetare, dar și de dezvoltare a afacerilor în regiune de către tineri. „Viitorul Centru de inovare și transfer al tehnologiilor va oferi oportunități pentru păstrarea potențialului științific și de cercetare existent în regiunea nord”, a declarat Ion Gagim. 

Prorectorul pentru activitate științifică al USARB, Dr. Igor Cojocaru a explicat, în cadrul discuțiilor, că administrația Universității își propune să realizeze prin acest proiect o conexiune între activitatea științifică și cea a inovațiilor. „Ne așteptăm ca micile afaceri găzduite în viitorul Centru, în special ale tinerilor și studenților, să genereze produse autohtone competitive”, a spus Igor Cojocaru, menționând, totodată, că, pe exemplul Cehiei, Centrul de inovare și transfer tehnologic din Bălți își propune să devină un instrument eficient în impulsionarea afacerilor din regiunea de nord. 

Participanții la discuții au inspectat blocul universitar în care va fi amplasat Centrul de inovare și transfer tehnologic. Gradul de finisare al acestuia este de circa 80%.

Proiectul USARB „Crearea în mun. Bălți a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord” urmărește, între altele, crearea oportunităților pentru dezvoltarea, valorificarea și promovarea infrastructurii de cercetare, inovare și transfer tehnologic, precum și dezvoltare start-up-rilor în domeniul afacerilor inovative în nordul țării.

Proiectul va fi derulat timp de 18 luni și se cifrează la circa 16,9 milioane de lei, surse care vor fi oferite, în mare parte, de Fondul Național de Dezvoltare Regională. 

Pentru mai multe detalii accesați aici