17.05.2017 19:35 Category: Evenimente








USARB a felicitat Naționalul „Vasile Alecsandri” cu ocazia celor șase decenii de activitate

 

Administrația Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) a felicitat angajații Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți cu prilejul celor 60 de ani de la fondare.

 

În seara zilei de 16 mai a.c., pe scena Naționalului bălțean a avut loc o serată prin care au fost consemnați cei 60 de ani de activitate ai instituției.  

Reprezentanți ai Președinției, Parlamentului, Guvernului, administrației locale, precum și oameni de cultură și știință au felicitat angajații Teatrului cu această ocazie.

Rectorul Universității, prof. univ., dr. hab, Ion Gagim a transmis Teatrului o Diplomă de excelență din partea Senatului USARB, iar lectorul universitar Grigore Onoico, acompaniat de orchestra „Barbu Lăutaru”, a interpretat, cu titlu de cadou, o frumoasă romanță.

În discursul său de felicitare din numele întregii comunități universitare din Bălți pentru lucrătorii instituției teatrale, Ion Gagim a menționat, între altele, că relațiile dintre „cele două centre de cultură din nordul țării – Teatrul „Vasile Alecsandri” și Universitatea de Stat „Alecu Russo” – au fost și sunt dintre cele mai strânse”.

Rectorul a menționat că în toți anii de activitate, Universitatea a fost întotdeauna alături de Teatrul din Bălți.  În ultimii ani, relația a fost și mai strânsă, în sensul că USARB a pregătit câteva promoții de actori și un mic grup de regizori.

Ion Gagim a mai spus în discursul său că teatrul a început odată cu apariția omului. „Primii doi actori ai acestei lumi au fost Adam și Eva. Îi era urât lui Adam și Dumnezeu, „regizorul”, a hotărât s-o creeze pe Eva. Și a început marele joc, marele teatru și marea poveste a acestei lumi”, a menționat rectorul Gagim.

16 mai 1957 este considerată data creării actualului Teatru Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Primul spectacol jucat pe scena Teatrului – „Chiriţa în Iaşi sau Două fete şi-o neneacă” de Vasile Alecsandri – a fost jucat anume în această. Numele clasicului Vasile Alecsandri i-a fost conferit Teatrului din Bălți la 4 mai 1966, iar statutul de „Naţional”, în premieră în Republica Moldova, i-a fost acordat la 26 ianuarie 1990.