22.11.2017 18:19 Category: Evenimente






USARB a făcut bilanțurile programului de pregătire a inginerilor, derulat în parteneriat cu Germania

O conferință de totalizare a programului „Dezvoltarea învăţământului ingineresc în Moldova”, derulat în perioada 2012-2017 și susținut financiar de Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), dar și de companii germane, a avut loc la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

Grație programului, în 2012, la USARB a fost instituită specialitatea „Inginerie și Management în transportul auto” Absolvenții acestei specialități activează, în mare, la companii străine din cadrul Zonei Economice Libere Bălți (ZELB).

Coordonatorul local al proiectului, dr. hab., prof. univ. Pavel Topală, președintele Consiliului de Știință al USARB, spune că programul a fost unul de succes.

„Programul a permis că stabilim o conlucrare foarte bună între Universitate și companiile străine de la ZELB și am în vedere, în primul rând, Compania germană „Dräxlmaier”, care ne-a susținut material și moral. Avantajul acestui program a fost că s-a stabilit foarte clar destinația specialiștilor – spre agenți economici de la ZELB. În plus, este unicul program de studii din Moldova, unde limba germană se învață în cei patru ani de studii”, a menționat Pavel Topală.

Circa 60 de tineri au absolvit specialitatea „Ingineria și Managementul în transportul auto” de la USARB. Mai bine de 95% dintre absolvenți sunt angajați în cadrul ZELB sau în companii locale de profil, cum ar fi S.A. „Moldagrotehnica.”

Dr. hab. Pavel Topală spune că împreună cu partenerii germani va fi discutată continuitatea programului în sensul deschiderii unui program de master la specialitatea respectivă, precum și vizavi de inițierea unui program dual de studii, care ar putea fi o premieră în Moldova și care ar fi în beneficiul atât al studenților, cât și al viitorilor angajatori.

Prezent la conferința de totalizare a programului, prof. dr. Jörg Elsenbach, reprezentantul oficiului central al companiei germane „Dräxlmaier Group”, a spus că, prin programul derulat, USARB a devenit „un multiplicator”, în condițiile în care investitorul german intenționează să deschidă în 2018 o fabrică și în sudul țării, la Cahul, iar experiența de la Bălți va fi una benefică. Dr. Jörg Elsenbach a menționat că va fi extinsă colaborarea cu USARB, iar în contextul perspectivelor pentru viitorii specialiști a afirmat că acestea țin de noile abordări ale companiei pentru producerea cablajelor destinate mașinilor electrice.

Decanul Facultății de Inginerie Mecanică a Universității Landshut din Germania, prof. dr. Sven Roeren, a făcut o amplă prezentare a felului în care a fost derulat programul-pilot la USARB, menționând că a fost, de fapt, o experiență din care au învățat toți cei implicați în proiect.

Managerul de formare la compania „Dräxlmaier” (Bălți), Vadim Bubulici, a menționat că agentul economic german este deschis și pe viitor să colaboreze cu USARB, iar programul implementat a fost o oportunitate și o determinare pentru tineri de învăța și de a munci în țară.

Pe durata derulării programului, Compania „Dräxlmaier” a oferit burse a câte 80 de euro pentru o serie de studenți de la „Inginerie și Management în transportul auto”. Dacă inițial au fost acordate șase burse, în timp, numărul acestora s-a ridicat până la 24.

Bugetul total al proiectului „Dezvoltare a învăţământului ingineresc în Moldova” s-a cifrat la 180 mii de euro, iar fondurile au fost oferite de statul german prin DAAD (Serviciul German de Schimb Academic). În cadrul proiectului, mai multe cadre didactice universitare din Bălți au beneficiat de stagii în Germania. Universitatea din Bălți s-a ales și cu o bogată colecție de carte și resurse informative de specialitate, valoarea cărora se ridică la câteva mii de euro. La fel, proiectul a permis achiziționarea de utilaje tehnice moderne și dotarea unor laboratoare ale Facultăţii de Ştiinţe Reale și Economice și ale Mediului a USARB.

Fotografii de la conferință – aici.