11.01.2018 10:44 Category: Evenimente






Universitatea din Bălți asigură ZEL „Bălți” cu specialiști calificați

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) este instituția de învățământ care asigură Zona Economică Liberă „Bălți” cu specialiști de înaltă calificare. Afirmații în acest sens a făcut într-un interviu pentru ziarul regional SP, Marin Ciobanu, administratorul principal al ZEL „Bălți”.

Marian Ciobanu a declarat că administrația ZEL și rezidenții străini derulează câteva proiecte în Moldova pentru a asigura unitățile cu specialiști calificați.

Un proiect este cel al Universității din Bălți și al Concernul german „Draexlmaier” privind deschiderea specialității „Inginerie şi management în construcţia de automobile”, care este derulat deja al șaselea an.

„Concernul german a făcut investiții mari în dezvoltarea noii specialități la Universitatea din Bălți, a dotat săli de curs cu calculatoare, a acoperit cheltuielile de deplasare ale profesorilor germani, care susțin cursuri pentru studenții din Bălți. 16 cei mai buni studenți sunt motivați cu burse lunare a câte 100 de euro”, a spus Marin Ciobanu.

Administratorul ZEL „Bălți” apreciază că specialitatea „Inginerie şi management în construcţia de automobile” este foarte solicitată la admitere, fiind atestate situații când pentru un loc concurează câte 20 de candidați. Majoritatea absolvenților sunt angajați la „Draexlmaier” sau la „Gebauer”, la ZEL „Bălți”.

În contextul promovării învățământului dual, Marian Ciobanu s-a referit și la proiectele de parteneriat cu școala profesională nr.5, dar și la crearea Colegiului Ingineresc în Strășeni, proiect susținut la nivel de Guvern. Colegiul Ingineresc ar urma să-și înceapă activitatea în viitorul an de studii, iar în acest sens partea germană va acorda un grant în valoare de 1,6 mil. de euro.

Administratorul principal al ZEL „Bălți”, Marian Ciobanu, este și președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională a USARB.