03.04.2017 17:32 Category: Noutati






Doi profesori de la universități din Letonia și Spania se află la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) în cadrul Programului „Erasmus+” – „Acțiunea cheie 1”: mobilitatea studenților și personalului academic.

Este vorba despre șeful Departamentului Rețea IT și Comunicații, Antonio Ruiz Moya, prof. la Facultatea de Informatică și Telecomunicații a Universității din Granada (Spania) și dr. Andris Pētersons, decanul Facultății de Comunicate a Universității din Turiba (Letonia).

Reprezentanții universităților europene se vor afla la USARB până la mijlocul acestei săptămâni, răstimp în care vor efectua un schimb de experiență cu colegii bălțeni de la Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului; Departamentul IT al USARB și, respectiv, ai Facultății de Litere.

Andris Pētersons și Antonio Ruiz Moya au avut întrevederi cu administrația USARB, cu profesorii bălțeni și cu studenții USARB.

Antonio Ruiz Moya a remarcat în cadrul unei discuții cu rectorul USARB, dr. hab. Ion Gagim că valoarea indiscutabilă a universității din Bălți sunt profesorii și studenții. „Vom recurge la un schimb reciproc de experiență, deoarece avem de învățat multe unii de la alții”, a spus profesorul spaniol.

Iar Andris Pētersons s-a arătat plăcut surprins, într-un prim dialog cu colegii săi de la Facultatea de Litere, de faptul că USARB dispune de o bibliotecă științifică extrem de bogată.

Vizita ambilor profesori europeni urmărește scopul stabilirii unor parteneriate între universitățile pe care le reprezintă cu cea de la Bălți.

În context, menționăm că, recent, Ana Munteanu, profesoară la catedra Filologie engleză-germană din cadrul Facultății de Litere a USARB, a beneficiat de o bursă de studii, ciclul III, la Universitatea din Granada, iar toamna trecută studenta Adela Bulhac a avut o bursă, ciclul I, de studii la aceeași universitate. De asemenea, studentul bălțean Liubomir Guțu (Jurnalism, anul III), se află la Universitatea din Turiba, iar în luna mai a.c. un profesor de la USARB se va afla, în cadrul aceluiași program de mobilitate de formare, în Letonia.

USARB a semnat pe parcursul anilor circa 70 de acorduri cu universități din străinătate, inclusiv zece cu universități din statele UE. Circa 135 de studenți și profesori de la USARB au beneficiat deja de programe de mobilitate în universități străine.

Foto - AICI