20.05.2017 09:44 Category: Evenimente

 

                                                                                         

  

SUSFOR și RETHINK: proiecte în domeniul Științelor naturale

 

Seminarul de Informare  ,,Regîndirea formării specialiștilor in domeniul Științelor naturale: bune practici acumulate în cadrul proiectelor europene SUSFOR și RETHINK” a fost promovat în cadrul  lunarului ,,Zilele Europei la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți”.

 

Studenții de la ciclul I și II, cadrele didactice de la Catedra de științe ale naturii și agroecologie au fost informați în data de 12 mai 2017 despre provocările din domeniu, rezultatele obținute de echipele de implementare a proiectelor SUSFOR și RETHINK.

Valentina PRIȚCAN, dr., conf. univ., coordonator instituțional al proiectului SUSFOR,  Veaceslav STADNIC, dr., conf. univ. la Catedra de științe ale naturii și agroecologie, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului au prezentat rezultatele proiectului ,,Support for vocational training in sustainable forestry“(SUSFOR) - № 543946-TEMPUS-1-2013-1-ES-TEMPUS-JPHES al Programului european TEMPUS. 

Obiectivul principal al proiectului constă în crearea unui sistem de formare continuă în domeniul silviculturii durabile, crearea centrelor de parteneriat educaţional între instituţiile de învăţământ superior din Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Mai mult detalii despre proiectul SUSFOR găsiți la  http://www.mgul.ac.ru/susfor/eng/

Vasile ȘARAGOV, prof. univ., dr. hab a prezentat reultatele proiectului 544178-TEMPUS-1-2013-1-PT-TEMPUS-JPCR RETHINK - Reform of Education THru INternational Knowledge exchange/ Reforma învățământului prin schimb internațional de cunoștințe, coordonator – Universitatea din Lisabona, Portugalia.

           Valentina PRIȚCAN, dr., conf. univ., le-a prezentat studenților posibilitățile de accesare a burselor în Universitățile din cadrul consorțiului proiectului RETHINK.

Obiectivul major al proiectului RETHINK constă în conlucrarea armonioasă a următoarelor domenii – ecologia, dezvoltarea durabilă, mediul de afaceri și educația. Proiectul este axat pe promovare a două concepte – cel al triunghiului cunoașterii ,,educație - cercetare - inovare" și cel de ,,dezvoltare durabilă".

      În cadrul proiectului RETHINK este preconizată regândirea și revizuirea planurilor de învățământ pentru pregătirea specialiștilor în universitățile – partenere, pentru a obține diplome comune (joint) sau diplome duble (double), în cadrul studiilor la masterat și doctorat, în domeniul științelor natural.

Mai multe detalii despre proiectul RETHINK găsiți aici:  http://rethink.fa.ulisboa.pt

Programul Tempus (Trans-European mobility scheme for university studies) a fost lansat de Comisia Europeană în anul 1990, în vederea sprijinirii modernizării învăţământului superior şi încurajării mobilităţii universitare în spaţiul UE şi statele partenere (ţări din Balcanii de Vest, Europa de Est, Asia Centrală, nordul Africii şi Orientul Mijlociu).

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.