03.05.2017 15:16 Category: Evenimente







Studii pentru fortificarea politicilor educaționale au fost prezentate și discutate la USARB

Fundația Soros Moldova a prezentat, la 3 mai a.c., în cadrul unei mese rotunde, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) o serie de studii elaborate de bursierii Fundației, care vin în sprijinul fortificării politicilor educaționale.

La masa rotundă au participat experți ai Fundației Soros Moldova, ai Institutului de Politici Publice (IPPP), reprezentanți ai Direcțiilor raionale de Educație din regiunea de nord a țării, cadre didactice de la USARB.

Directorul Proiectului Educațional al Fundației Soros Moldova, Ana Corețchi, s-a referit la importanța evaluărilor internaționale desfășurate sub egida Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (PISA), menționând că implicarea reprezentanților sistemului educațional din teritorii în dezbaterea studiilor de politici educaționale este importantă.

Prezent la masa rotundă, rectorul USARB, dr. hab., Ion Gagim a spus că pentru derularea reformelor în domeniul educației este nevoie de colaborare. „În acest context, USARB se dezvoltă și are ambiția să devină un important centru educațional științific și cultural în zona de nord”, a spus rectorul Ion Gagim. În aspectul colaborării USARB cu raioanele din regiune, rectorul Gagim a precizat că, în ultimul an, Universitatea a semnat acorduri de colaborare cu cinci Direcții de Educație raionale.

Cu referință la tema mesei rotunde, Dr. hab., prof. univ., Anatol Gremalschi, director de programe la IPP, a precizat că Republica Moldova a participat, în 2009 și 2015, la evaluările internaționale desfășurate sub egida PISA.

„Prin asemenea mese rotunde, ne propunem să stabilim, în raport cu alte țări, care este nivelul Republicii Moldova în domeniul măsurării competențelor și ce ar trebui să schimbăm în învățământul moldovenesc pentru a ne asigura că elevii noștri au și vor avea în continuare performanțe bune”, a spus Anatol Gremalschi.

Comunicări și studii în cadrul mesei rotunde au prezentat dr. în filologie Tatiana Verdeș de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „C Stere”; dr. în sociologie Inga Chistruga-Sânchevici de la USM; sociologul Aliona Criseti de la IPP și dr. conf. univ. Eugeniu Cabac de la USARB.

Masa rotundă de la USARB a fost organizată de Fundația Soros Moldova în colaborare cu Ministerul Educației.

Galerie foto de la eveniment – pe pagina de Facebook a USARB