08.09.2015 14:30 Category: Avize


 


Studierea societății civile de catre tineri - bază pentru menţinerea dialogului și înțelegerii reciproce în regiunea de frontieră Bucovina - Basarabia


Un nou proiect cu participare USARB



Proiectul ,,Studierea societății civile pentru tineri - bază pentru dialog și înțelegere reciprocă în regiunea de frontieră a Bucovinei - Basarabiei" a fost proiectat de trei universități din Germania, Ucraina și Republica Moldova și va fi realizat în cadrul programului ,,Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în cadrul Parteneriatului Estic" cu sprijinul Ministerului Federal de Externe al Germaniei.

Programul proiectului prevede promovarea timp de două săptămîni a seminarelor multidisciplinare (așa-numitele ,,școli de iarnă") în München, Germania(noiembrie 2015) și Cernăuți (septembrie-octombrie 2015). Seminarele vor reuni tineri reprezentanți ai societății civile din cele trei universități (Universitatea Liberă din Munchen, Germania, Universitatea Naţională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuţi, Ucraina, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, RepublicaMoldova).

Problematica abordată în cadrul seminariilor va avea caracter comparativ, se vor analiza natura și tradițiile societății civile ale Europei, în particular – a Germaniei. Pentru punerea în aplicare a subiectelor planificate se va aplica următorul cadru de acţiune: prezentări și discuții cu participarea profesorilor din universități și reprezentanți ai societății civile; seminare, mese rotunde cu reprezentanți ai societății civile; vizita organizațiilor publice; discuții cu reprezentanți ai autorităților municipale și societăţii civile etc.

Proiectul se axează pe următoarele obiective:

-          organizarea și consolidarea instituțiilor publice;

-          stabilirea și dezvoltarea cooperării pe termen lung a reprezentanților etății civile din Germania, Ucraina              și RepublicaMoldova;

-          garantarea perspectivelor economice și sociale pentru tinerii din aceste regiuni.

Costurile de participare (transport, cazare și masă) a participanţilor sînt acoperite în totalitate de bugetul proiectului.

Doritorii de a participa în proiectul nominalizat, sînt rugaţi să contacteze oficiul de Relaţii Internaţionale al Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți. Vorbitorii de limbă germană vor avea prioritate.

Date de contact: Valentina PRŢCAN     vpritcan(at)yahoo.com