20.06.2017 15:03 Category: Evenimente



 




În ziua de luni, 19 iunie 2017, pentru prima dată, în fața Curții Constituționale (CCM) au pledat studenți de la drept din 8 universități din țară, în cadrul Concursului de Procese Simulate în Dreptul Constituțional.

Judecătorul CCM, Veaceslav Zaporojan a salutat disponibilitatea viitorilor juriști ca să participe la acest concurs, care este o premieră pentru țară. Potrivit judecătorului CCM, lansarea concursului este o dovadă a faptului că atât Curtea Constituțională a Republicii Moldova, cât și instanțele judiciare devin parteneri cruciali în realizarea strategiei de dezvoltare a Uniunii Europene ”Europa 2020” de a stimula și de a menține dezvoltarea domeniului dreptului.”

Universitățile participante – 8 la număr – au fost din întreaga țară: ASEM, ULIM, USM, USEM, USPEE „Constantin Stere” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și Universitatea de Stat din Comrat.

Scopul acestui concurs, organizat în premieră pentru Moldova, s-a rezumat la oferirea posibilității studenților să aplice în practică cunoștințele teoretice acumulate și să dezvolte abilitățile practice de pledanți în fața Curții Constituționale a Moldovei.

La finalul concursului – în ziua de vineri, 23 iunie 2017 – echipelor participante s-au acordat diplome de grad și certificate de participare.

Studentele Facultății de drept și Științe Sociale a USARB Șalari Mihaela, Berliba Mihaela, Pușca Valeria și Paladi Mihaela au obținut locul III la concursul de procese simulate.

Echipa a fost antrenată de către conf.univ., dr. Ion Ciobanu.

Concursul se desfășoară cu sprijinul proiectului Uniunii Europene ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova.”