20.03.2017 08:09 Category: Evenimente





Strategia de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova va include și propunerile studenților USARB

Reprezentanții Oficiului Băncii Mondiale în Moldova au organizat la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, la 17 martie a.c., consultări publice, cu participarea studenților și profesorilor, privind „Cadrul de Parteneriat cu Țara pentru anii 2017-2021”.

Consultările au fost o oportunitate pentru reprezentanții Oficiul BM de colecta, într-un sondaj on-line desfășurat ad-hoc la Universitate și la care au participat circa 50 de studenți folosind telefoanele mobile, sugestii și propuneri pentru noua Strategie de Țară pentru anii 2017-2021.

În contextul viitoarei Strategii, Alex Kremer, director de Țara pentru Moldova,  a spus că în următorii patru ani Banca Mondială intenționează să investească în Moldova, prin diverse proiecte, circa 300 mil. USD, alte 60 mil. USD urmând să fie investite de Corporația Internațională Financiară (IFC) – una din componentele BM.

Ofițerul în Comunicare în cadrul Oficiului Băncii Mondiale în România, Victor Neagu, originar din Bălți, i-a familiarizat pe cei prezenți cu proiectele derulate în RM.

Referindu-se la probleme și provocările cu care se confruntă Moldova, Victor Neagu a spus că 75% dintre țările lumii au un nivel redus de corupție, țara noastră regăsindu-se însă printre statele afectate grav de corupție, alături de state africane precum Eritreea. Expertul a menționat că economia stagnează inclusiv din cauza că mediul de afaceri din RM este afectat de corupție și instabilitate.

Studenții au remarcat, între altele, în cadrul sondajului on-line, că unul dintre cele mai mari impedimente în realizarea reformelor este corupția și rezistența societății la derularea acestora.

Răspunzând la o întrebare a unui student în runda de întrebări-răspunsuri a consultărilor, Alex Kremer a declarat că unele proiecte nu sunt realizate în RM așa cum și le propune inițial BM din cauza că „suntem uneori naivi și oferim un credit mare de încredere guvernării, crezând că va face ceea ce a promis”.

Din 1992, când RM a aderat la Grupul Băncii Mondiale în 1992, instituția financiară a alocat mai mult de 1 mlrd. USD pentru peste 60 proiecte derulate în Moldova. În prezent portofoliul Băncii Mondiale în RM include 8 proiecte cu un angajament total de 333,3 mil. USD. 

Pentru mai multe detalii accesați aici.