25.04.2017 15:50 Category: Evenimente






Recomandările Raportorului Special al ONU privind problemele minorităților din Moldova au fost discutate la USARB

 

Principalele recomandări ale Raportorului Special al ONU privind problemele minorităților au fost prezentate și discutate, la 25 aprilie, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) de către reprezentanți ai Oficiului din Chișinău al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), studenți și profesori de la USARB, și reprezentanți unor societăți etno-culturale din Bălți.

 

Recomandările Raportorului au fost prezentate de Olesea Perean, ofițer național pentru Drepturile Omului al OHCHR și Anastasia Balan, membră a platformei Grupul Tinerilor pentru Solidaritate Interetnică.

 

Raportul ONU privind problemele minorităților din Moldova a fost elaborat de către Raportorul Special al ONU, Rita Izsak-Ndiaye, fiind documentat la sfârșitul lunii iunie 2016.

 

Olesea Perean a specificat că recomandările pot fi calificate drept premise, acel set de măsuri adresat autorităților în vederea soluționării problemelor în domeniu. Olesea Perean a menționat că, din păcate, statul nu depune eforturi suficiente pentru ca „minoritățile să se simtă ca acasă” și să reducă gradul de discriminare etnică.

 

Anastasia Balan a trecut în revistă principalele recomandări ale Raportului ONU menționând că, în special, la Bălți, reprezentanții minorităților și-au exprimat regretul că a fost retrasă obligativitatea studierii limbii ruse în școli. Una din problemele constatate este nivelul scăzut al calității privind predarea limbii române minorităților. La fel, se constată o interacțiune unilaterală când unele instituții ale statului răspund în română la solicitările de informații adresate în limba rusă. O altă recomandare a Raportului ONU este revizuirea curriculei școlare în vederea promovării diversității în procesul educațional, precum și sporirea numărului de reprezentanți ai minorităților în structurile de stat.

 

Președintele Societății Ruse din Bălți, Pavel Buceațki, s-a referit, în cadrul discuțiilor pe marginea recomandărilor ONU, la lacunele din legislația și cadrul normativ privitoare la drepturile minorităților, precum și la bugetele reduse pe care le alocă autoritățile în vederea promovării culturii minorităților și protejarea drepturilor acestora.

 

Membrul Societății Rușilor și al Societății Ucrainenelor, Alexandru Usatâi, a sugerat că, în dinamică, situația privind minoritățile din Moldova nu se schimbă, ci se constată aceeași stare a lucrurilor de la an la an.

 

Discuții similare pe marginea recomandărilor Raportorului special al ONU privind privind problemele minorităților au fost organizate de OHCHR și în autonomia găgăuză.

Raportul integral al Ritei Izsak-Ndiaye poate fi consultat aici.

Galeria foto de la eveniment – pe pagina de Facebook a USARB.