24.02.2016 01:18 Category: Evenimente

Despre PBLMD

PBLMD este o abreviere ce semnifica "Introducerea invatarii bazate pe probleme in Moldova: Spre consolidarea competitivitatii si sanselor de angajare ale studentilor".

PBLMD este un proiect national, de consolidare a capacitatilor care are ca scop imbunatatirea calitatii metodologiilor de predare si invatare si a programelor de invatamant superior din Republica Moldova, si in acelasi timp sporirea relevantei acestora pentru piata fortei de munca si a grupurilor dezavantajate in societate. Proiectul are de asemenea un fir special de mobilitate in care studentii de la nivel de licenta si cadrele didactice din Republica Moldova vor face vizite la partenerii de proiect din UE pentru a studia si pentru a beneficia de instruire.

Proiectul PBLMD a aparut din necesitatea pentru:

A aborda problema competitivitatii in scadere a studentilor si a ratei de angajare scazute din Moldova

A integra mai bine studentii dezavantajati in mediul si procesul de predare-invatare

Proiectul a fost, de asemenea, bazat pe rezultatele proiectului structural finantat de TEMPUS "Consolidarea Autonomiei Universitare in Moldova" (EUniAM), cum ar fi:

      Necesitatea de predare bazata pe cercetare

      Necesitatea pentru noi metodologii de predare

      Necesitatea pentru o calitate imbunatatita a predarii

      Necesitatea pentru expunerea internationala a universitatilor

      Necesitatea pentru cooperare cu industria

PBLMD intentioneaza sa abordeze aceste necesitati prin introducerea de noi metodologii si metode de predare si invatare inovatoare (pentru contextul universitatilor din Moldova), cum ar fi: Invatare Bazata pe Probleme (PBL), Invatare Bazata pe Cercetare (EBL), simulari si re-proiectarea a 6 programe de studii pe baza acestor metode la 6 universitati.

PBLMD este un proiect de trei ani finantat cu sprijinul Uniunii Europene in cadrul programului Erasmus+. Data initierii proiectului este 15 octombrie 2015.

AAU este solicitantul principal si partenerul principal al proiectului PBLMD. A fost format un consortiu intre 4 universitati UE, 6 universitati MD si 6 parteneri asociati din Moldova.

Bugetul total al proiectului este de €1,544,760, dintre care €657,275 sunt prevazuti pentru mobilitatea studentilor si a cadrelor didactice.

Coordonatorul proiectului PBLMD este Dr. Romeo V. Turcan, conf. univ., Afaceri Internationale si Antreprenoriat, AAU. Coordonatorul national al proiectului PBLMD este Prof. Larisa Bugaian, Prorector, Universitatea Tehnica a Moldovei.

Detalii suplimentare http://www.pblmd.aau.dk/pblmd-ro/despre-pblmd/