19.05.2017 21:28 Category: Evenimente, Relații internaționale

Programul UE pentru studenți „Erasmus +” a împlinit 30 de ani 

Programul Uniunii Europene pentru studenți „Erasmus +” a împlinit 30 de ani, iar cu acest prilej la Chișinău a avut loc o festivitate la care au participat demnitari moldoveni și europeni, precum și membrii ai comunităților universitare.

Premierul Pavel Filip, bunăoară, a spus în cadrul unui discurs că proiectul „Erasmus” a reuşit să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova prin schimbarea calitativă și structurală a învățământului superior şi să devină o istorie de succes pentru actuala generație de tineri.

„Îmi doresc ca experiența Erasmus să ajute Republica Moldova să devina o destinație atractivă pentru studenții străini”, a spus Pavel Filip.

Șeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a spus în alocuțiunea sa este important ca tinerii care pleacă să acumuleze cunoştinţe în baza Programului „Erasmus” să se întoarcă înapoi, pentru că anume aceşti specialişti vor asigura prosperitatea Republicii Moldova.

La festivitatea de la Chișinău cu ocazia celor 30 de ani ai Programului „Erasmus+” au participat și reprezentanți ai USARB. De notat că circa 130 de studenți de la USARB au participat, în ultimii ani, în proiecte de mobilități în cadrul „Erasmus+”.

Orice student de la o universitate din Moldova (Licență, Master sau Doctorat) poate beneficia de Programul „Erasmus+”. Mobilitățile pentru studenți la universități europene vor dura de la 3 până la un an. Un student poate beneficia de mai multe mobilități în cadrul unui ciclu de studii, cu condiția că acestea nu depășesc 12 luni.

În Republica Moldova, proiectul „Erasmus+” a fost lansat acum de 23 de ani pentru a susține eforturile de modernizare a sistemului de învățământ şi de formare profesională.