13.06.2017 18:45 Category: Evenimente, Relații internaționale

 

 



Profesor universitar din Spania, într-un program de mobilitate la USARB

Dr. în pedologie Antonio Paz-Gonzalez de la Universitatea „A Coruña” din Spania se află în Republica Moldova într-un program de mobilitate de șapte zile, programul său incluzând efectuarea unui schimb de experiență cu profesori de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” (USARB), precum și susținerea unor prelegeri pentru studenții și masteranzii bălțeni.

La 13 iunie, profesorul universitar din Spania a avut o întrevedere cu rectorul USARB, prof. univ., dr. hab. Ion Gagim, care i-a descris profilul universității și l-a familiarizate pe colegul spaniol cu planurile de viitor ale instituției, în sensul în care aici vor fi dezvoltate o serie de proiecte științifice și de cercetare.

Între altele, rectorul Ion Gagim a menționat că USARB este pe punctul de obține dreptul de a crea în Bălți prima Grădină Botanică din regiunea de nord a țării. De asemenea, rectorul a spus că USARB este deschisă pentru amplificarea relațiilor de colaborare cu Universitatea „A Coruña”.

La întrevederea rectorului Ion Gagim cu Antonio Paz-Gonzalez au participat și conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean, prorector pentru relații internaționale, și dr. hab. Boris Boincean, șeful Catedrei de Științe ale Naturii și Agroecologie de la USARB.

În aspect de colaborare între cele două universități este de menționat că, în toamna anului curent, doi masteranzi de la USARB vor merge la studii la Universitatea „A Coruña”, iar în laboratoarele de cercetare ale acesteia pot fi realizate probele solurilor de la Bălți. De asemenea, există posibilități de stabilire a studiilor în domeniul agriculturii ecologice.

Specialist în știința solului dr. Antonio Paz-Gonzalez a inspectat terenurile experimentale ale Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „ Selecția” din Bălți. Profesorul spaniol s-a arătat plăcut surprins de calitatea solurilor din stepa Bălțiului și de activitatea savanților de la „Selecția”.

USARB derulează un acord de colaborare cu Universitatea „A Coruña” din Spania în cadrul programului de Mobilitate academică, „Erasmus Plus”. În cadrul acestuia, dr. hab. Boris Boincean a vizitat Facultatea de Agroecologie, iar dr. conf.univ. Nelli Amarfii-Railean – Departamentul relații internaționale a instituției din provincia autonomă Galicia. 

Mai multe fotografii - aici