27.03.2017 16:49 Category: Evenimente






Problemele managementului resurselor umane în universitățile din Moldova au fost discutate la Chișinău

Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, în comun cu Ministerul Educației, a organizat, la 23 martie a.c., în Chișinău, seminarul „Managementul resurselor umane în instituțiile de învățământ superior”.

La atelier au participat reprezentanții tuturor universităților din Moldova, iar experți locali și internaționali i-au familiarizat cu noile tendințe și provocările în domeniul gestionării resurselor umane în mediul universitar.

Șefa Direcţiei învăţământ superior și dezvoltare a științei a Ministerului Educației, Nadejda Velișco, a menționat în cadrul seminarului că universitățile trebuie să elaboreze politici interne clare privind resursele umane, regulamente de confirmare a titlurilor cadrelor didactice. „Tendința constă în faptul că în universități ar trebui să predea cursuri doar persoanele cu titlul de doctor”, a spus Nadejda Velișco.

Reprezentantul Delegației UE la Chișinău, Fabien Schaeffer, a observat în cadrul seminarului că, în ultimii ani, lucrurile au evoluat în Moldova, în sensul că sunt utilizate mai eficient resursele umane, iar metodele de predare și modul de organizare a rețelelor universitare s-au îmbunătățit.

Șefa Direcției Resurse Umane de la Universitatea Tehnică din Moldova, Daniela Pojar, a menționat că universitățile trebuie să aibă o libertate mai mare în ceea ce privește stabilirea propriilor sisteme de salarizare, motivare și recrutare a angajaților.

Profesorul Stephen Hagen, expert al Comisiei Europene, susține că în universitățile din Moldova există un dezechilibru între activitățile de predare și cele de cercetare, în context fiind notată și prezența limitată a tinerilor cercetători și nevoia de restructurare a laboratoarelor de cercetare. Expertul european a mai spus că un mecanism pentru impulsionarea activităților în domeniul cercetărilor ar fi stabilirea parteneriatelor de cercetare, inclusiv prin Erasmus+.

Invitatul special al seminarului, prof. Stephen Hagen spune că universitățile trebuie să încurajeze mobilitatea în cercetare, astfel ca cercetătorii să călătorească în alte țări în vederea realizării unui schimb real de experiență. De asemenea, expertul s-a referit și la importanța studierii limbii engleze, în special a celei academice.

Prof. Stephen Hagen a mai spus că universitățile trebuie să elaboreze planuri strategice pentru domeniul resurselor umane pentru următorii cinci ani, astfel ca să se știe pe ce se vor axa mai mult: pe cercetare sau predare.

Oficiul Național Erasmus+ în Moldova a organizat și anterior astfel de seminare.

Pentru mai multe detalii accesați aici.