21.02.2014 11:12 Category: Evenimente

   La 15.02.2014 în incinta facultăţii de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului (Universitatea de Stat  „Al. Russo”) în parteneriat cu Colegiul de Industrie Uşoară din m. Bălţi a fost organizată şi realizată Olimpiada Zonală la disciplinele de studiu biologie, chimie şi geografie pentru elevii Colegiilor din Zona de Nord a R. Moldova.

  Solemnitatea de deschidere a început cu intonarea Imnului de stat al R. Moldova.

   În cuvântul de felicitare către toţi participanţii la concurs, decanul facultăţii, dl Pavel TOPALĂ, dr. hab., prof. univ., a trecut în revistă mai multe momente importante din activitatea de zi cu zi, despre succesele cadrelor didactice şi ale tineretului studios de la facultate. Pe parcursul întregului discurs tineretul prezent în sală a fost îndemnat să păşească cu îndrăzneală pragul facultăţii de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului.

  Dl Vasile BUZDUGAN,  dr. conf. univ., la catedra de Ştiinţe ale naturii şi Agroecologie, în a sa prezentare a familiarizat participanţii cu istoricul facultăţilor, ofertele educaţionale, organizarea procesului educaţional la diversele specialităţi etc.

  Participanţii la olimpiada au mai fost salutaţi şi de către dl V. ŞARAGOV, prodecan, dr. hab., conf. univ.; dl S. STADNIC, dr. conf. univ., şef adjunct al catedrei, dna A.GUIVAN, director adjunct, dna Z. DOLINŢĂ, director adjunct educaţie, Colegiului de Industrie Uşoară, din Bălţi.

   Cadrele didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea olimpiadei au dat dovadă de competenţă profesională şi spirit organizatoric în pregătirea setului de materiale (teste, probleme, situaţii problemă, exerciţii, barem de verificare). Proba de concurs a constat din două părţi: teoretică şi practică. Fără îndoială că, s-a ţinut cont de materia parcursă până la moment pentru a nu crea incomodităţi şi stresuri pentru elevii. Cadrele didactice de la facultate an de an perfecţionează sarcinile propuse pretendenţilor. Bunăoară, în acest an proba practică a fost una originală şi de real folos. Pentru realizarea ei elevii trebuiau să cunoască mai multe informaţii reflectate în Cartea Roşie.

  Cadrele didactice sosite la olimpiadă au participat la Masa rotundă cu genericul: Medicus curat, Natura Sanat, moderator fiind dna Z. DOLINŢĂ,  unde s-au pus în discuţie următoarele chestiuni:

Toxicanţii chimici în viaţa cotidiană – V. ŞARAGOV, dr. hab., conf. univ.;

Activităţile extracurriculare - forme eficiente de studiere a biologiei – Z. DOLINŢĂ, profesor de biologie, GDS, Colegiul Industriei Uşoare;

Aplicarea jocului didactic din perspectiva formării competenţelor la orele de chimie - I. VRANCEAN, profesor de chimie şi biologie, GDD, Colegiul Industriei Uşoare;

Posibilităţi de utilizare aplicativă a hiperlinkurilor în prezentările electronice PowerPoint în cadrul procesului de predare-învăţare-evaluare - M. FLOREAN, profesor de fizică şi informatică, Colegiul Industriei Uşoare.

Activitatea promovată a fost de bun augur pentru toţi cei prezenţi. Majoritatea profesorilor s-au încadrat în discuţie. Au parvenit cu unele completări din propria experienţă.

  Cadrelor didactice li s-a oferit şi câte un set de materiale didactice suport necesare pentru activitatea didactică la disciplina de studiu.

  Comisia de concurs nominalizează următoarele cadre didactice, discipolii cărora s-au evidenţiat la prezentarea răspunsurilor: Z. Dolinţă, I. Vrancean, V. Botnarenco (Colegiul de industrie uşoară); S. Mutruc (Colegiul de medicină); E. Condratiuc, G. Apostol, M. Tcaci (Colegiul pedagogic, Bălţi); V. Buza, S. Covali, M. Olmada (Colegiul agricol, Ţaul); I. Timciuc, L. Procopciuc, N. Ţap (Colegiul politehnic, Bălţi); V. Capcelea (Colegiul feroviar, Bălţi); D. Fedorciuc (Colegiul pedagogic, Soroca); M. Sicora (Colegiul de muzică, Bălţi); I. Goraş (Colegiul de zootehnie, Brătuşeni); M. Pîrlii (Colegiul tenic-agricol, Soroca); D. Borş (Colegiul agroindustrial, Râşcani); .

   În concluzie, se menţionează că organizarea şi desfăşurarea olimpiadei zonale la biologie, chimie şi geografie în cadrul facultăţii de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului a fost de bun augur, fiind utilă pentru toate persoanele încadrate în activitate, dar cel mai mult au avut de câştigat însăşi elevii, doar odată în plus, ei şi-au pus la bătaie tot arsenalul de cunoştinţe şi abilităţi acumulate pentru a demonstra că sunt cei mai buni, doar „învăţătura, după cum menţiona Ioan SLAVICI, cea bună şi multă şi folositoare o câştigăm după ce am ajuns la maturitate şi în timpul întregii vieţi.