14.02.2017 15:17 Category: Evenimente





Pe data de 11 februarie 2017, în incinta a două facultăţi ale Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, s-a desfășurat olimpiada zonală (Zona de Nord a Moldovei) pentru elevii din cadrul a 12 Colegii  și 2 Centre de Excelență.

Pentru Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, Catedra de Științe ale naturii și agroecologie și Colegiul de Industrie Ușoară, Bălți, olimpiada zonală ( Zona Nord) a devenit, timp de 6 ani, o tradiție frumoasă și un eveniment deosebit de așteptat. În cadrul catedrei menţionate, se desfășoară olimpiadele la disciplinele Chimia, Geografia și Biologia. Un caracter deosebit în plan organizatoric îl are olimpiada la Biologie, evaluarea cuprinzând două probe: prima este realizată la calculator, prin intermediul platformei MOODL și  constă dintr-un test cu un set de întrebări diverse, teoretice și practice; cea de-a doua probă  testează nivelul de cunoaștere a Cărții Roșii a RM, precum şi capacităţile elevilor de a recunoaște cele mai răspândite specii de vertebrate în baza materialelor video  prezentate.

În cadrul Facultăţii de Litere, olimpiada zonală (pentru aceleaşi colegii din zona de Nord) se produce  la limba și literatura română (pentru elevi din școala națională și alolingvi). Este abia al doilea an  de colaborare a Colegiului de Industrie Ușoară, Bălți (în calitate de coordonator) cu facultatea respectivă, dar e deja o colaborare promițătoare, ce tinde să devină și ea o tradiție.

În cadrul aceleiași facultăți este promovată și olimpiada zonală la limba străină, coordonată de Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți.

În fiecare an, cadrele didactice universitare din cadrul facultăților  menționate se implică activ în realizarea cu succes a olimpiadelor, fiecare constituind, comisii de organizare și verificare, care apreciază obiectiv  și transparent  lucrările participanţilor. În anul curent, la olimpiadă au participat peste 200 de elevi  din Colegiile și Centrele de Excelență din nordul republicii (Rîșcani, Lipcani, Soroca, Brătușeni, Grinăuți, Țaul, Bălți). În cadrul olimpiadei, pentru profesorii însoțitori, a fost organizat şi un captivant, impresionant şi entuziasmant „Atelier de creativitate literară și artistică”. Un oaspete de onoare al olimpiadei a fost dna Viorica Condruc, specialist principal la Direcția Învățământ Profesional Tehnic din cadrul ME al RM, care credem își va spune părerea în cadrul unei ședințe de totalizare.


Pentru mai multe detalii accesați aici.