05.12.2017 18:41 Category: Evenimente, Relații internaționale


 



Noul ambasador al Poloniei în Moldova a vizitat Universitatea din Bălți

Ambasadorul Poloniei în Moldova, E.S. Bartlomiej Zdaniuk, a vizitat, la 5 decembrie a.c., Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), unde a avut o întrevedere cu rectoratul instituției și a susținut o lecție publică pe tema cooperării țării sale cu NATO.

Vizita diplomatului a fost organizată la USARB de misiunea diplomatică polonă în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare NATO din Chișinău.

E.S. Bartlomiej Zdaniuk și rectorul USARB, prof. univ., dr. hab. Ion Gagim au discutat despre perspectivele de cooperare între Universitatea din Bălți și ambasada Poloniei la Chișinău, cu accent pe mobilitatea academică a studenților și profesorilor de la USRAB și viceversa.

„Cooperarea Republicii Polonia cu NATO în asigurarea securității regionale” a fost tema lecției publice pe care Ambasadorul Poloniei a susținut-o la USARB. E.S. Bartlomiej Zdaniuk a ținut să-și expună propriile viziunile vizavi de cooperarea dintre Moldova și NATO.

Diplomatul polon a menționat că pentru Moldova este foarte important să fie o țară prosperă, să asigure condiții bune de trai cetățenilor săi, astfel ca, în rezultat, să devină atractivă și pentru cetățenii din Transnistria, dar și pentru investitorii străini.

Studenții i-au adresat ambasadorului diverse întrebări pe subiectul relației Moldova-NATO și statutul de neutralitate al țării.

De remarcat că în anii de studenție, Bartlomiej Zdaniuk a petrecut o lună de studii la USARB. Ambasadorul le-a vorbit studenților bălțeni despre aceasta frumoasă și bogată experiență, amintindu-și cu drag de profesori și de Biblioteca Universității. „Consolidarea statului Republica Moldova” a fost tema tezei de doctor habilitat pe care a susținut-o Bartlomiej Zdaniuk.

E.S. Bartlomiej Zdaniuk a făcut o donație de cărți Bibliotecii Universității din Bălți.

Ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk și-a prezentat scrisorile de acreditare la Chișinău, la mijlocul lunii octombrie a.c.