04.05.2017 18:40 Category: Evenimente

 





Lituania a fost adusă la Universitatea din Bălți în zece colete poștale

„Lituania, într-un colet poștal” este genericul unei expoziții vernisate, la 4 mai a.c., la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) de către Comisia Națională a Lituaniei pentru UNESCO și Ambasada Lituaniei la Chișinău.

Expoziția a fost vernisată de către Ambasadorul Lituaniei în RM, E.S. Rimantas Latakas și rectorul USARB, dr. hab., Ion Gagim.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației mun. Bălți, cadre didactice universitare și studenți. Expoziția cuprinde zece exponate ce reprezintă cele mai reprezentative valori ale patrimoniului Lituaniei, fiind prezentate într-o formă creativă pe zece colete poștale de dimensiuni mari.

Expoziția „Lituania, într-un colet poștal” va fi deschisă la Biblioteca Științifică a USARB până la sfârșitul lunii mai a.c.

Rectorul USARB, dr. hab., Ion Gagim a menționat în deschiderea expoziției că Ambasada Lituaniei a fost instituția care a contribuit decisiv, în 2010, la deschiderea Punctului de informare al NATO în cadrul Bibliotecii Științifice a USARB.

Această expoziție este încă un pas făcut de Moldova în direcția UE spre care tinde. Este încă un eveniment prin care ne raliem valorilor europene, a spus Ion Gagim.

Ambasadorul Rimantas Latakas a menționat în discursul său că expoziția își propune să familiarizeze publicul cu cele mai importante valori ale Lituaniei, recunoscute pe plan mondial.

„Expoziția respectivă a fost prezentată până acum în SUA, Țările de Jos, Franța, Luxemburg, Belgia, iar în Republica Moldova – deja la Muzeul Național de Istorie, precum și la Universitatea din Cahul”, a spus diplomatul, exprimându-și speranța că expoziția va fi interesantă pentru studenți, dar și pentru vizitatorii din comunitatea bălțeană.

Directoarea Bibliotecii Științifice a USARB, Elena Harconiță, a menționat că Lituania este prezentă în Universitatea bălțeană din momentul în care a intermediat între USARB și NATO, acum șapte ani, deschiderea Punctului de informare al NATO. „Atunci, Biblioteca a intrat în posesia unei importante donații de literatură, materiale promoționale, echipament și mobilier, iar diplomați lituanieni au participat la mai multe conferințe organizate la USARB”, a spus Elena Harconiță.

Până la deschiderea expoziției, Ambasadorul Lituaniei în RM, E.S. Rimantas Latakas a avut o întrevedere cu reprezentanți ai administrației USARB în cadrul căreia a discutat aspecte ale colaborării între Ambasada Lituaniei și USARB. Alte subiecte s-au axat pe amplificarea relațiilor de parteneriat dintre Universitatea din Bălți și instituții de învățământ superior din Lituania.

Fotografii de la eveniment pe pagina de Facebook a USARB.