07.11.2017 17:02 Category: Evenimente


 


 

Lecție publică la USARB despre importanța și impactul reformei protestante în Germania 

Profesorul universitar german dr. Ulrich Sarcinelli a ținut o lecție publică la Universitatea din Bălți, având ca temă „Reforma Protestantă la 500 de ani: semnificația Reformei pentru societate și democrația în Germania”.

În prelegerea sa, dr. Ulrich Sarcinelli s-a referit în special la efectele ce au rezultat din reforma inițiată acum 500 de ani – formarea i dezvoltarea democrației și a societății germane moderne. În cadrul prelegerii a fost prezentat filmul „Luther”, care povestește despre viața și activitatea pastorului Martin Luther, considerat drept inițiator al reformelor germane.

Reforma Protestantă a fost o mișcare în secolul XVI care a marcat reformarea Bisericii Romano-Catolice din Europa Occidentală. Reforma a fost începută de Martin Luther, cu cele 95 de teze despre practica indulgențelor. Se consideră că ceea ce a ajuns să fie statul german în prezent s-ar datora Reformei Protestante.

Ulrich Sarcinelli este profesor la Universitatea Koblenz-Landau (Germania), unde a deținut mai mulți ani funcția de vicerector al acestei instituții. Lecția publică a fost organizată cu suportul Ambasadei Germaniei în Moldova.

În cadrul evenimentelor din cadrul prelegerii publice, Biblioteca Științifică a USARB a prezentat o expoziție de carte și publicații despre Martin Luther și reforma protestantă.

O prelegere publică similară a avut loc, zilele trecute, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, urmând să fie susținută una și la Tiraspol.

Foto de la lecția publică - aici.