30.05.2014 16:38 Category: Evenimente


La MANCHE: un proiect ce promovează Leadership-ul şi managementul schimbării în învăţămîntul superior

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi este membră a consorţiului de implementare a proiectului Conducerea și Gestionarea schimbării în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education  (La MANCHE) din cadrul programului european TEMPUS  (PROJECT NUMBER - 530621-TEMPUS-1-2012-1-BG-TEMPUS-JPGR). Instituţia coordonatoare:  International University College, Dobrici, Bulgaria 

Obiectivul principal al proiectului LaMANCHE vizează promovarea modernizării învățământului superior (ÎS) în Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina prin:

 - dezvoltarea capacităților de guvernare și de conducere în instituțiile de învățământ superior  (IÎS) implicate în proiect;

- inițierea unui dialog durabil cu privire la reformele ÎS între grupurile relevante de interes;

- implicarea activă a studenților în procesul decizional în cadrul IÎS.

 

Consorțiul La MANCHE reprezintă un parteneriat din 29 de instituții: 23 instituții de învățământ superior din zona de vecinătate estică, 5 instituții de învățământ superior din UE și o companie de dezvoltare a afacerilor din Marea Britanie. Aceste instituții reprezintă zece țări:Armenia,Belarus,Georgia, RepublicaMoldova, Ucraina (țări partenere (ȚP) din zona de vecinătate estică) șiBulgaria, Franța, Grecia, Portugalia, Marea Britanie (țări din UE).

 

Data de demarare a proiectului: 15 octombrie 2012

Data de finalizare a proiectului: 14 octombrie 2015

 

Mai multe detalii despre proiectul La MANCHE – pe pagina web a proiectului www.lamanche-tempus.eu 

link-ul  La Manche pe facebook:

https://www.facebook.com/LaMancheLeadingAndManagingChangeInHigherEducation

În data de 30 mai 2014 s-a produs cea de-a patra sesiune de formare din cadrul proiectului Conducerea și Gestionarea schimbării în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education  (La MANCHE) prin lecţia publică Leadership-ul şi managementul schimbării în învăţămîntul superior: semnificaţia lucrului în echipă.

 Lecţia publică a demarat cu prezentarea:

-     obiectivelor, activităţilor, realiză prrilor oiectului La MANCHE;

-     posibilităţilor de implicare a studenţilor şi cadrelor didactice în implementarea proiectului şi in gestionarea schimbării;

-     posibilităţilor de participare a studenţilor USARB în lucrările Academiei de vara din Bulgaria.

Valentina PRITCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, a facilitat explorarea subiectului Leadership-ul şi managementul schimbării în învăţămîntul superior: semnificaţia lucrului în echipă

S-a scos in evidenţă faptul că managementul presupune eficienţa în ascensiunea pe scara succesului, iar leadershipul stabileşte dacă scara este aşezată pe peretele potrivit. Suplimentar, au fost evidenţiate dilemele organizaţionale, s-au analizat scopurile organizaţiei versus scopuri personale, diferenţle dintre grupuri şi echipe în organizaţii.

S-au elucidat factorii de blocaj a lucrului în echipă, dimensiunile echipelor performante, modul în care funcţionează echipele eficiente şi impactul acestora asupra organizaţiilor.

         Administrarea metodei PRES a permis contabilizarea viziunilor participanţilor referitor la enunţul ,,Lucrul în echipă este mijlocul prin care oamenii obişnuiţi obţin rezultate neobişnuite”.

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.