06.04.2015 13:29 Category: Evenimente

La MANCHE: un proiect ce implică tinerii în Leadership şi managementul schimbării

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi este membră a consorţiului de implementare a proiectului Conducerea și Gestionarea schimbării în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education  (La MANCHE) din cadrul programului european TEMPUS  (PROJECT NUMBER - 530621-TEMPUS-1-2012-1-BG-TEMPUS-JPGR). Instituţia coordonatoare:  International University College, Dobrici, Bulgaria

Obiectivul principal al proiectului LaMANCHE vizează promovarea modernizării învățământului superior (ÎS) în Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina prin:

- dezvoltarea capacităților de guvernare și de conducere în instituțiile de învățământ superior  (IÎS) implicate în proiect;

- inițierea unui dialog durabil cu privire la reformele ÎS între grupurile relevante de interes;

- implicarea activă a studenților în procesul decizional în cadrul IÎS.

Consorțiul La MANCHE reprezintă un parteneriat din 29 de instituții: 23 instituții de învățământ superior din zona de vecinătate estică, 5 instituții de învățământ superior din UE și o companie de dezvoltare a afacerilor din Marea Britanie. Aceste instituții reprezintă zece țări:Armenia,Belarus,Georgia, RepublicaMoldova, Ucraina (țări partenere (ȚP) din zona de vecinătate estică) șiBulgaria, Franța, Grecia, Portugalia, Marea Britanie (țări din UE).

Data de demarare a proiectului: 15 octombrie 2012

Data de finalizare a proiectului: 14 octombrie 2015

Mai multe detalii despre proiectul La MANCHE – pe pagina web a proiectului www.lamanche-tempus.eu

link-ul  La Manche pe facebook:

https://www.facebook.com/LaMancheLeadingAndManagingChangeInHigherEducation

Recent, cadrele didactice şi studenţii USARB au beneficiat de o sesiune de formare din cadrul proiectului Conducerea și Gestionarea schimbării în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education (La MANCHE) prin seminarul promovat de Valentina PRIŢCAN, prorector, Irina BORS şi Vadim BARANIUC, studenţi al ciclul II, studii superioare de masterat, facultatea de Litere.

Seminarul s-a axat pe prezentarea:

-     obiectivelor, activităţilor, realizărilor proiectului La MANCHE;

-     posibilităţilor de implicare a studenţilor şi cadrelor didactice în implementarea proiectului şi in gestionarea schimbării;

-     experienţei de participare a studenţilor USARB în lucrările Academiei de vara din Bulgaria.

Valentina PRITCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, a facilitat explorarea subiectului Leadership-ul şi managementul schimbării în USARB prin implicarea tinerilor.

Irina Borş şi Vadim Baraniuc, studenţi al ciclul II, studii superioare de masterat, facultatea de Litere au adus in sala de clasa atmosfera Academiei tinerilor traita in Dobrici. Cadrele didactice şi studentii au participat activ in discuţii, au reflectat asupra propriilor experienţe de gestionare  a schimbărilor la nivel individual şi organizaţional.

Participanţii la seminar au vizionat filmul promoţional La MANCHE Project care poate fi vizualizat aici:  https://www.youtube.com/watch?v=1cKbMLaM8Oo#t=11

Reflectare detaliată a activităţilor realizate în proiectul Conducerea și Gestionarea schimbării în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education  (La MANCHE) din cadrul programului european TEMPUS  (PROJECT NUMBER - 530621-TEMPUS-1-2012-1-BG-TEMPUS-JPGR) este reflectată în buletinul informaţional N 1, N 2, N 3, N 4 pe care le propunem pentru explorare.

Conducerea și Gestionarea schimbării în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education  (La MANCHE) din cadrul programului european TEMPUS  (PROJECT NUMBER - 530621-TEMPUS-1-2012-1-BG-TEMPUS-JPGR)

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.