24.05.2017 19:05 Category: Evenimente






Instituțiile superioare din regiunea rusă Nejegorodsk ar putea iniția relații de colaborare cu USARB 

Administrația Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USABR) și reprezentanții Catedrei de Slavistică din cadrul Facultății Litere au discutat, la 24 mai a.c., cu reprezentanții Ministerului Educației al regiunii Nijegorodsk (Rusia) aspecte ale unor viitoare colaborări cu instituții de învățământ superior din această regiune. 

Ministrul adjunct al Educației regiunii Nijegorodsk, Alexandr Ușakov a menționat că partea rusă ar putea oferi oportunități profesorilor de la Catedra de Slavistică a USARB pentru stagii și participări la școli de vară, precum și să inițieze mobilități pentru studenți. 

Alexandr Ușakov i-a invitat pe profesorii și studenții din Bălți să participe la o conferință internațională, care va avea loc în toamna a.c., la Nijnii Novgorod, pe tema armonizării relațiilor interetnice  în condițiile unei lumi globalizate. Ministrul adjunct al Educației Ușakov a menționat că urmează ca împreună cu autoritățile din Bălți și cu profesorii USARB să fie identificate modalitățile de implicare a profesorilor și studenților bălțeni în Congresul „Maxim Gorkii”, eveniment de amploare care va avea loc anul viitor, în Nijnii Novgorod, cu ocazia celor 150 de la nașterea ilustrului scriitor rus. 

Alexandr Ușakov a spus că la revenirea sa în Nijnii Novgorod va discuta cu autoritățile și cu reprezentanții universităților, inclusiv cu cele de nivel federal, referitor la cum ar putea fi materializate colaborările cu USARB.  

În regiunea Nejegorodsk activează mai bine de zece universități. 

Prorectorul pentru relații internaționale, conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Răilean, a spus că USARB salută și va susține inițiativele de colaborare cu instituții de învățământ din regiunea rusă. În contextul interesului manifestat de Alexandr Ușakov pentru studierea limbii române, Nelli Amarfii-Răilean a spus că USARB poate oferi cadrelor didactice din regiunea Nijegorodsk oportunități de studiere a mai multor limbi străine.  

Precizăm că autoritățile mun. Bălți (cca 145 mii locuitori) și cele ale orașului Nijnii Novgorod (cca 1,3 mil. de locuitori) au semnat la 12 iunie 2016 un acord înfrățire. Regiunea Nijegorodsk, situată în partea europeană a Rusiei, numără o populație de peste 3,2 mil. de oameni. 

Fotografii de la eveniment, pe pagina de Facebook a USARB