07.04.2017 16:50 Category: Evenimente






Festivalul filmului polonez s-a deschis la USARB

 

Festivalul filmului polonez „CinePOLSKA” s-a deschis, la 7 aprilie, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în cadrul căruia vor fi prezentate trei dintre cele mai recente producții cinematografice poloneze – „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, „Timpul” și „Vaci mai sunt, fetele mele”.

 

Festivalul „CinePOLSKA” a fost deschis de conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean, prorector pentru relații internaționale a USARB, și de Kinga Piatkowska, profesoară universitară de limba polonă.

 

Kinga Piatkowska a precizat că cele trei pelicule au fost proiectate la Iași, Piatra Neamț, Timișoara Galați și Târgu Mureș (România). Universitatea din Bălți este prima instituție din RM unde, în acest an, sunt prezentate cele trei filme.

 

Kinga Piatkowska a mai spus că moto-ul Festivalului este „Istorii din prezent”, chiar dacă filmele povestesc despre trecut.

 

Filmele sunt proiectate în Sala Polivalentă a USARB, corpul administrativ, str. Pușkin, 38.

La 7 aprilie, ora 15:30 este prezentată comedia „Excentricii. Pe partea însorită a străzii” (durata 112 min.) în regia lui Janusz Majewski. Filmul este subtitrat în limba română.

 

La 8 aprilie, ora 15:30, va fi proiectată drama „Timpul”, în regia Małgorzatei Szumowska (durata 90 min.) cu subtitrare în limba română.

 

La 9 aprilie, ora 15:30 va fi proiectat filmul „Vaci mai sunt, fetele mele” (durata 88 min.) în regia lui Kinga Dębska. Filmul este subtitrat în limba română.

Printre cei care au făcut posibilă organizarea Festivalului polonez „CinePOLSKA” se numără Ambasada Poloniei și Institutul Polonez de la București, precum și Asociația Cineaștilor din Polonia.

Foto de la eveniment – pe pagina de Facebook a USARB