23.11.2017 23:03 Category: Evenimente, Relații internaționale

 




Experiență inedită la Universitatea din Bălți pentru pici din clasa I

Departamentul Relații Internaționale al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți a organizat, la 23 noiembrie a.c., o întâlnire a profesorilor universitari străini aflați la Bălți în cadrul programelor de schimb academic, a studenților străini care învață la USARB cu 35 de elevi ai clasei I „a” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți.

Profesorul universitar din Ungaria, Tivadar Palágyi, care predă limba maghiară la Universitatea din Bălți; Alexxa Houk, profesoară americană la USARB și trei studenți din Turcia – Burak Kahraman, Mehmet Ozyurt, Enes Ertas, care studiază la Facultatea de Litere a USARB, au fost cei care au trăit experiența comunicării cu cei 35 de bobocei de la unul dintre cele mai cunoscute licee din oraș.

Cei 35 de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” au venit cu pâine și sare la întâlnirea cu oaspeții din străinătate. Învățătoarea Mihaela Petrov le-a oferit tradiționalul colac și sare și urându-le oaspeților: „Bun venit în Moldova”.

„Elevii sunt dornici să învețe tot ce e nou din alte culturi. Acești copii, care sunt viitorul țării, sunt deschiși să facă pași mici, dar siguri către Europa, către noi orizonturi”, a menționat Mihaela Petrov.

Tivadar Palágyi și soția sa, Angela, originară din Moldova, le-a povestit copiilor despre Budapesta, orașul său natal. Copii au rămas uimiți să afle, între altele, că cei 500 de kilometri de la Bălți până la Budapesta pot fi parcurși în zece ore cu mașina, într-o săptămâna cu bicicleta și în… 20 de zile pe jos.

Iar profesoara de engleză, Alexxa Houk, împreună cu mama sa dr. Susan Houck, profesoară la Universitatea din Pennsylvania și venită în vizită la fiica sa în Bălți, le-a făcut copiilor o incursiune succintă în istoria SUA și le-au povestit despre semnificația Zilei Recunoștinței la americani.

Cei trei studenți din Turcia le-au prezentat copiilor țara din care vin prin intermediul unor filmulețe de promovare. În plus, unul dintre studenți – Mehmet Ozyurt, a dansat în fața micilor spectatori și a cules cele mai sincere aplauze.

Profesorii universitari străini și-a exprimat convingerea că asemenea experiențe trebuie multiplicate, iar copii s-au declarat copleșiți de comunicarea cu oaspeții din străinătate.

Activitatea a fost promovată de Svetlana Melnic de la Departamentul Relații Internaționale a USARB și Mihaela Petrov, învățătoare la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, și cu implicarea părinților elevilor.

Mai multe fotografii de la eveniment - aici.