27.10.2014 14:33 Category: Evenimente

     În data de 17 octombrie 2014, în incinta Sălii Senatului a Universităţii de Stat “Alecu Russo” din Bălţi a avut loc Workshop-ul cu tema Educaţia pe tot parcursul vieţii - o prioritate a sistemului de învăţămînt european. Evenimentul a fost posibil datorită muncii congruente dintre administraţia USARB, prin persoana Prorectorului pentru studii cu frecvenţă redusă şi formare contină, conf. univ., dr. Gheorghe NEAGU şi Asociaţia „Mostenitorii” din m. Bălţi, reprezentată de directorul Nicolae MOSCALU. Sprijinul financiar al activităţii a fost realizat de către Dvv International Moldova.

      În debutul şedinţei, dl. prorector a menţionat că această reuniune a fost organizată cu scopul de a identifica şi a analiza în comun impedimentele cu care se confruntă domeniul educaţiei adulţilor şi de a crea o platformă de comunicare şi colaborare ulterioară dintre actorii locali din diferite domenii în vederea soluţionării acestor probleme.

     La eveniment au participat reprezentanţi ai mediului academic, administraţiei publice locale, sectorul asociativ, sfera de producţie, comerţ, servicii, etc. Datorită implicării active în discuţii a tuturor participanţilor, a fost specificată importanţa învăţării pe tot parcursul vieţii.

    Dna Ludmila Vasilov, Director adjunct a DVV International Moldova a subliniat că „învăţarea este un proces continuu în care rezultatele unui individ şi motivaţia de a învăţa într-o anumită perioadă a vieţii depind de abilităţile de învăţare, cunoştinţele, obiceiurile şi experienţele de învăţare, dobîndite la o vîrstă mai tînără”. Pe lîngă aceasta, dumneaei a ţinut să precizeze faptul că „niciodată nu este prea tîrziu pentru a învăţa, fie că este vorba de formarea anumitor competenţe noi sau chiar deprinderea unei profesii noi”.

      Reprezentanţii sferei economice au constatat importanţa formării iniţiale de orice nivel (liceal, universitar, profesional), însă, au adăugat faptul că „aceasta trebuie articulată, întreţinută şi amplificată prin stagii de formare ulterioare”. Chiar şi la nivelul întreprinderilor se simte necesitatea organizării cursurilor de creştere personală şi perfecţionare continuă.

            Dl Vasile Garbuz, lector la Catedra de Psihologie a enumerat potenţialele bariere pe care le întîlnesc adulţii în procesul învăţării continue: lipsa de timp, de bani, de încredere sau de interes, lipsa de informaţii despre oportunităţile de a învăţa, probleme legate de îngrijirea copilului, etc. Pe de altă parte, însă, dumnealui a pus în evidenţă cel puţin cinci factori care servesc drept surse motivaţionale pentru învăţarea adultă: curiozitate şi interes, creştere personală şi profesională, stabilirea şi menţinerea relaţiilor sociale, ridicarea nivelului de trai, evadarea din rutină.

La finalul workshop-ului, participanţii la eveniment au concluzionat următoarele:

-       învăţarea pe tot parcursul vieţii este foarte importantă atît la nivel de individ, cît şi la nivel de mediu de afaceri, societate în ansamblu.

-       cel mai bun mod de a motiva cursanţii adulţi este acela de a le spori motivele pentru formare continuă şi reducerea barierelor.

-       colaborarea universităţii cu diverşi actori sciali se poate realiza prin: instruirea studenţilor pentru anumite specialităţi, organizarea stagiilor de practică şi internship-urilor pentru studenţi, formarea şi perfecţionarea continuă a angajaţilor (cursuri de comunicare, soluţionarea conflictelor, managementul stress-ului, cursuri de instruire la calculator, contabilitate, etc.).

Aducem mulţumiri tuturor participanţilor la eveniment pentru faptul că în pofida programului încarcat de activitate au gasit timp pentru a lua parte la discuţii. Suntem siguri că activitatea dată reprezintă piatra de temelie a relaţiilor de colaborare dintre mediul academic, administraţie publică, mediul de afaceri şi sectorul asociativ, care, pe lîngă avantajele multiple pe care le include, va avea o conotaţie specială – acea de contribui la formarea resurselor umane – investiţia în oameni.

Comitetul de organizare:

  1. Conf. univ., dr., Gheorghe NEAGU, Prorector pentru studii cu frecvenţă redusă şi formare contină;
  2. Drd, Vasile GARBUZ, lector universitar, Catedra de Psihologie
  3. Drd., Veronica GARBUZ, coordonator de programe, Asociaţia „Moştenitorii”.

Detalii despre eveniment aici