16.11.2015 08:52 Category: Avize

Despre EMAS Moldova

Odată cu semnarea Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană se deschid noi orizonturi și posibilități pentru mediul de afaceri, în special pentru agenții economici, entități din R&D și organe publice.

Agenția Europeană ”European Money Access Solutions” (EMAS) este o structură, care face parte din Grupul de Companii EMAS, îşi propune să ofere soluţii de finanţare nerambursabilă tuturor celor care doresc să dezvolte proiecte, utilizând programele active ale Comisiei Europene și alte surse internaționale de finanțare. EMAS dispune de un spectru larg de soluții pentru clienții săi. Ideea acestui proiect a apărut din nevoia firmelor, asociaţiilor, autorităţilor din România şi Republica Moldova de a găsi soluţii de accesare a banilor europeni și alte surse internaționale. Activitatea principală a companiei este axată pe identificarea soluțiilor de finanţare nerambursabilă sau foarte accesibilă pentru clienţii săi şi, totodată, de a genera proiecte finanţate cu fonduri nerambursabile.

În contextul celor menționate, Compania ”European Money Access Solutions”, vine să ofere suportul necesar agenților economici, organizațiilor din sfera cercetării și dezvoltării, structurilor publice din Republica Moldova pentru obținerea resurselor de finanțare a proiectelor, prin intermediul Programelor Europene și internaționale, în mod prioritar – pentru accesarea surselor nerambursabile pentru activități în domeniul cercetării și dezvoltării.

Pe parcursul ultimilor ani, Grupul EMAS a valorificat proiecte în valoare de aproximativ 300,0 milioane euro din sursele nerambursabile cum ar fi Programul Orizon-2020, Fondurile Nerambursabile Europene, The LIFE Programme, COSME, Third Health Programme și altele. Valoarea EMAS este dată, atât de experienţa fondatorilor în domeniul fondurilor structurale la nivel naţional şi internaţional, cât şi de internaţionalizarea serviciului de consultanţă prin extinderea companiei la Bruxelles, Londra, Chişinău și alte regiuni.

Pentru majoritatea programelor de finanțare, entitățile din Republica Moldova nu sunt eligibile ca aplicanți principali. În acest sens, majoritatea doritorilor din Moldova care doresc să aplice la sursele de finanțare nerambursabile europene, duc lipsă de parteneri străini. În unele cazuri, consorțiile formate refuză de a include entități din Moldova, invocând diferite probleme. EMAS își propune de a rezolva orice problemă, care poate genera bariere de acest ordin, în aplicațiile și proiectele respective. Noi avem experiența respectivă de a forma consorțiile respective, după necesitățile doritorilor de a aplica, regiune, domeniu, entitate etc. Noi dispunem de conexiune cu majoritatea proiectelor mari, care derulează deja și sunt dispuși de a accepta noi parteneri pe diferite subdomenii și proiecte în derulare sau din cele noi.

Toate programele europene și internaționale de finanțare nerambursabilă, includ un spectru foarte larg de peste 440 de domenii, care includ și mai multe subdomenii. În această vastă gamă de domenii, majoritatea subiecților, care aplică la programe de finanțare, nu identifică corect sursa necesară, fapt ce automat duce la necalificare a aplicațiilor sau le fac neeligibile. În acest sens, experții EMAS au obținut experiența necesară pentru a instrumenta corect domeniile și cerințele de aplicare a proiectelor, inclusiv pe dimensiunea respectare strictă a standardelor și procedurilor de aplicare, care, dacă măcar puțin deviază de la cerințe, de asemenea sunt necalificate sau soldate cu aprecierea de neeligibile.

Pentru fiecare doritor de a depune aplicația, EMAS se obligă de a identifica soluția financiară cea mai potrivită, în funcție de domeniul dorit, volum de finanțare, termene, regiune, program, consorțiu, etc. Experții EMAS vor prelua însoțirea aplicațiilor, de la depunerea Chestionarului Aplicant, până la semnarea contractului de finanțare și acceptarea programului respectiv de finanțare, etapizat pe toată perioada de implementare. Cei care vor solicita ajutor, EMAS va însoți beneficiarii de finanțare a proiectelor și în perioada de post-implementare a proiectelor.

La prima etapă este necesar doar de îndeplinit Chestionarul care poate fi descărcat de pe pagina noastră web (www.emasmd.eu/chestionar) și de-l trimis pe adresa companiei noastre: office@emasmd.eu. După aceasta, experții noștri se ocupă de identificarea domeniului respectiv, adunarea informațiilor respective și pregătirea tuturor documentelor necesare aplicațiilor de mai departe.

EMAS poate acorda asistența necesară și în procesul de elaborare a proiectelor necesare, inclusiv și pentru elaborarea proiectelor propriu zise la solicitarea partenerilor, în strictă corespundere cu cerințele impuse de Programele de finanțare respective. Fiecare program european și internațional are cerințele proprii și diferă între ele (www.emasmd.eu)

Uniunea Europeană dispune de un spectru larg de Programe de finanțare a unor sfere din domeniul afacerilor, în special din domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. Costul acestor surse este foarte mic, iar în cadrul unor programe – chiar și nul, ceea ce oferă oportunitate actorilor mediului de afaceri pentru a se lansa în cele mai prioritare domenii de dezvoltare.

EMAS mai oferă și o gamă întreagă de servicii de consultanță în domeniul accesării fondurilor europene și internaționale, elaborării proiectelor de finanțare și planurilor de afaceri, elaborarea strategiilor de dezvoltare a firmelor, organizațiilor și localităților, consultanță în planificare strategică, efectuarea studiilor de fezabilitate și cercetărilor tematice, etc.

Pe siteul nostru www.emasmd.eu se găsesc informațiile și pașii necesari pentru identificarea surselor de finanțare, precum și alte informații utile.