20.12.2017 09:31 Category: Evenimente, Relații internaționale






Crăciun maghiar la Universitatea din Bălți

O lecție de limba maghiară în format extins a fost organizată în incinta Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) de către soții Angela și Tivadar Palagyi, dar și o activitate despre Crăciun și particularitățile acestei sărbători în Ungaria.

La evenimente au participat profesori universitari, studenți, adolescenți care frecventează cursurile de limba maghiară de la USARB, precum și elevi ai clasei I „a” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți.

Angela și Tivadar Palagyi au povestit celor prezenți cum este sărbătorit Crăciunul în Ungaria. Familia Palagyi a pregătit o mică expoziție „gustoasă”, prezentând copturi și dulciuri tradiționale ungurești.

Tivadar Palagyi spune că sărbătorirea Crăciunului în Ungaria se aseamănă foarte mult cu tradițiile din Austria și Germania.

„La noi nu vine Moș Crăciun. Îl avem pe Sfântul Nicolae care vine la 6 decembrie și lasă cadouri în cizmulițele copiilor sau, în alte cazuri, nuielușe. În seara zilei de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, copiii merg cu părinții la biserică să marcheze Nașterea Domnului. Când copii ajung acasă după slujbă, Pomul de Crăciun și cadourile sub el apare pentru ei ca o minune, or, ei nu îl văd până în acea zi. În Ungaria se crede că darurile de sub Pomul de Crăciun sunt aduse de către îngeri sau chiar de către Isus Hristos”, povestește Tivadar Palagyi.

Printre bucatele tradiționale obligatorii de Crăciun în Ungaria se numără copturile numite „colac cu miere”. Acestea au formă de steluțe, îngeri ș.a., sunt ornate, iar o parte dintre ele sunt folosite pentru împodobirea Pomului de Crăciun.

În cadrul activității despre tradițiile de Crăciun din Ungaria, adolescenții care frecventează cursurile de limba maghiară au prezentat dansuri populare ungurești și au cântat cântece ungurești.

Un subiect despre cele două activități de la USARB va fi pus pe post la postul public de televiziune „Moldova 1” la 25 decembrie, ora 16:30, în cadrul emisiunii „Vector european”.

Profesorul universitar de la Budapesta, Tivadar Palagyi se află la USARB în anul academic 2017-2018, perioadă în care predă limba maghiară și promovează cultura Ungariei în orașul Bălți.

Foto de la eveniment – aici.