14.03.2017 08:32 Category: Evenimente





Conferință și expoziție pe tema Holocaustului


Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) găzduiește expoziția „Drepți între popoare”, dedicată persoanelor care și-au riscat viața salvând oameni de origine evreiască în anii de tristă faimă.

Expoziția a fost vernisată de Ambasada României la Chișinău, Centrul Cultural Evreiesc „Kedem” din Moldova și Consulatul General al României la Bălți. Evenimentul a fost realizat în contextul președinției române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Expoziția este deschisă în corpul administrativ al USARB până vineri, 17 martie a.c.

În cadrul conferinței, care a precedat inaugurarea expoziției, E.S. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a evocat soarta tragică a poporului evreiesc și a subliniat că este de datoria noastră, mai ales a tinerei generații, de a însuși lecțiile trecutului și de a nu permite repetarea greșelilor trecutului.

Oficialul român a făcut o incursiune istorică, remarcând aportul mai multor români în salvarea de vieți ale evreilor, precizând că 68 de români s-au învrednicit de titlul de „Drepți între popoare”, acordat de Statul Israel.

Dl. Daniel Ioniță a trecut în revistă acțiunile pe care România le-a întreprins în perioada mandatului la Președinția IHRA.

La rândul său, rectorul USARB, dr. hab. Ion Gagim a declarat că în prezent societatea are nevoie de o reconciliere istorică prin care să păstreze memoria celor care au suferit fără vină. „Holocaustul nu este o problemă a unui singur popor, dar este o problemă a întregii umanități, or genocidul nu poate fi tolerat sub nici o formă într-o societate care pretinde că se bazează pe principii umaniste”, a menționat rectorul USARB.

În cadrul conferinței, directoarea Centrului Cultural Evreiesc „Kedem”, Stella Harmelina, a menționat, între altele, că până în prezent titlul de „Drepți între popoare” a fost acordat prin intermediul institutului „Yad Vashem” la circa 26 mii de cetățeni din 51 de state, iar acest fapt subliniază recunoștința Statului Israel pentru cei care au riscat în a-i salva pe evrei.

Titlul de „Drepți între popoare” este deținut și de 73 de cetățeni din Moldova.

Despre tragismul Holocaustului au mai vorbit Consul General al României la Bălți, Mihail Baciu; Svetlana Vasilache, profesoară la Liceul „Mihai Eminescu”; Corina Raspitina, președinta Comunității evreiești din Bălți, și Ana Cuculescu, studentă la USARB.   

România exercită președinția IHRA în perioada martie 2016-martie 2017.

În Republica Moldova, Holocaustul a fost condamnat la 22 iulie 2016, când Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului.

Datele Statului Israel menționează că, în timpul anii celui de-al Doilea Război Mondial, circa 6 mil. de evrei au fost exterminați. 

Pentru mai multe detalii accesați aici.