13.11.2015 13:04 Category: Evenimente






Comunicat despre seminarul din cadrul proiectului TEMPUS

„Rețeaua de transfer Tehnologic-TecTNet”

                        Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi este membră a consorţiului de implementare a proiectului  „Rețeaua de transfer de Tehnologic - TecTNet”, din cadrul programului european Tempus, implementat de un consorțiu compus din 11 parteneri din Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE). Proiectul a demarat la 1 decembrie 2013 și va fi finalizat în luna decembrie 2016.

Obiectivul principal al proiectului constă în consolidarea capacităților instituționale ale universităților din Republica Moldova în ceea ce privește transferul de cunoștințe și tehnologii,  managementul inovațiilor și proprietatea intelectuală.  Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 4 universități din Republica Moldova: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM). Transferul de bune practici este asigurat de către universitățile partenere din UE cu o vastă experiență în domeniu: Universitatea Sannio din Benevento (Italia), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (România), Universitatea Tehnică din Košice (Slovacia) și Institutul Superior Tehnic din Lisabona (Portugalia).

Sustenabilitatea triunghiului cunoașterii educație-inovație-cercetare este, de asemenea, susținută prin participarea la acest proiect a Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) și  un ONG local  „Rețeaua de Transfer Tehnologic a Moldovei” (RTTM).

În cadrul proiectului a fost lansat Programul de Master în domeniul Managementului Inovațional și Transferului Tehnologic

 Fiecare dintre cele patru universități din Republica Moldova a selectat câte două persoane din staff-ul său administrativ, care vor fi angajate în cadrul Oficiilor de Transfer Tehnologic (OTT). În cazul USARB aceste persoane sunt CIOBANU Cristina și USATÎI Ruslan. Suplimentar, în acest program de masterat USARB este reprezentată de GATMAN Denis și HRIPLIVÎI Tatiana.

În perioada 15 septembrie – 15 octombrie masteranzii nominalizați au realizat stagii de practică/stagii de formare profesională la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (România). Masteranzii USARB au fost ghidați de către Dr., ing., Profesor Universitar, domnul Dorin Dumitru LUCACHE.

 

În data de 7 noiembrie masteranzii CIOBANU Cristina, USATÎI Ruslan, GATMAN Denis au prezentat Rapoartele cu privire șa stagiile  de practică/stagii de formare profesională la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (România). La eveniment au participat masteranzi de la alte programe de studii de master, dar și membrii echipei de implementare a proiectului TecTNet – Valentina PRIȚCAN, Prorector pentru activitate ştiinţifică şi relaţii internaţionale, Gheorghe NEAGU, Prorector pentru învăţământ cu frecvenţă redusă şi formare continuă,  Pavel TOPALA, prof. univ., dr. hab., decanul Facultății de Ştiinţe Reale, Economice şi ale Mediului.

 

Interses sporit au provocat comunicările despre Parcului Științific și Tehnologic TEHNOPOLIS din Iași (http://tehnopol-is.ro/ ), Serviciul de Monitorizare a Contractelor de Cercetare a Universităţii Tehnice ,,Gh. Asachi” din Iaşi, România, Incubatorul de Afaceri Enterprise Europe Network, experiențele cu privire la inovare, transfer tehnologic, tehnologii competitive etc.

 

Mai multe informații cu privire la proiectul TecTNet puteți afla accesând pagina web:http://www.tectnet.unisannio.it/.

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.