25.05.2015 14:36 Category: Evenimente






Comunicat despre Conferinţa Naţională Conducerea și Gestionarea schimbărilor în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education (La MANCHE)

 

În data de 12mai 2015 la Universitatea Agrară de Stat din Moldova a avut loc Conferinţa Naţională Conducerea și Gestionarea schimbărilor în Învățământul Superior / Leading and Managing Change in Higher Education (La MANCHE).

 

Organizatori:

-      Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM)

-      Universitatea de Stat din Comprat (USC)

-      Universitatea de Stat din Moldova (USM)

-      Universitatea  de Stat ,,Alecu Russo” din Balti (USARB)

 

Universitatea bălţeană a fost reprezentată de către:

 

-      Valentina PRIŢCAN, dr., conf. univ., Prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, coordonator instituţional La MANCHE;

-      Ala SAINENCO, dr., conf.univ., Decanul facultatii de Litere;

-      Ana MUNTEAN, lector superior, șefa catedrei filologie engleza și germană;

-      Irina BORȘ, metodist-coordonator, oficiul de Relații internaționale.

 

Sesiunea plenară  fost deschisă de către rectorul Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM), Prof. Acad. Gh. CIMPOIEȘ, urmat de coordonatorul proiectului Tempus-La MANCHE, Christina ARMULTLIEVA si reprezentatul oficiului național Erasmus+ din Moldova, Cristina GHERMAN.

Conferinţa a continuat cu discursul reprezentantului  Ministerului Educaţiei, ,,Provocările Instutuţiilor de Învăţământ Superior  din RM”, urmat de discursul reprezentantului  Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare ,,Conexiunea dintre IÎS şi piaţa muncii”  şi  reprezentantului Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare care a prezentat ,,Managementul studiilor doctorale si postdoctorale in IÎS din RM”.

Reprezentanta Institutului Politehnic din Braganca (IPB), Portugalia a vorbit despre „Dezvoltarea diplomei duble ca un mijloc de îmbunătățire a internaționalizării”, urmata de reprezentanta Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional „ANACIP - un promotor al serviciilor de educație de calitate în Republica Moldova” și reprezentantul Agenţiei de Turism din RM ,,Calitatea învățământului superior ca bază a poziționării de succes a țării”.

 

Prezentarea proiectului La MANCHE a fost realizată de către:

-      Angela NICULIȚA, Universitatea de Stat din Moldova (USM);

-      Cristina COSCIUG, Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM);

-      Valentina PRIȚCAN, Universitatea  de Stat “Alecu Russo” din Balti (USARB);

-      Vadim SIRCHELI, Universitatea de Stat din Comrat (USC).

 

La discuțiile mesei rotunde s-au abordat urmatoarele dezbateri productive:

-      Managementul proceselor de cercetare și inovare în instituțiile de învățământ superior în conformitate cu cerințele din sectorul privat și promovarea transferului tehnologic (Angela NICULIȚA)

-      Internaționalizarea în contextele autonomiei universitare (Valentina PRIȚCAN)

-      Problemele universităților și companiilor publice și private de cooperare pentru ocuparea forței de muncă eficientă a absolvenților (Cristina COSCIUG)

-      Provocări ale proceselor de informatizare de gestionare și de asigurare a calității și de management în instituțiile de învățământ superior (Vadim SIRKELI)

Mai multe detalii despre proiectul La MANCHE – pe pagina web a proiectului www.lamanche-tempus.eu

link-ul  La Manche pe facebook:

https://www.facebook.com/LaMancheLeadingAndManagingChangeInHigherEducation

 

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.