06.04.2015 15:23 Category: Evenimente

 

Comunicat despre Caravana CinePolska - Zilele Filmului Polonez la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi: SĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI / Chce się żyć.

 


Valentina PRIŢCAN, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale şi doamna Kinga PIATKOWSKA, lector de limba polonă, au prezentat evenimentul Caravana CinePolska - Zilele Filmului Polonez la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti.

În perioada 2 - 6 aprilie proiectul „CinePolska – Zilele Filmului Polonez” ajunge în șapte orașe din România și la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi. Institutul Polonez din Bucureşti a  selectat cinci cele mai bune filme poloneze ale anului 2013. Evenimentul se va desfăşura sub genericul „Filme despre libertate”. Vorbim aici nu doar despre libertatea politică pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre dimensiunile spirituale, ontologice, elective ale libertăţii.

În data de 4.04.2015, ora 13.00 studenţii şi oaspeţii Universităţii de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi au vizionat filmul  SĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI / Chce się żyć.

SĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI / Chce się żyć

Polonia, 2013, 107 min.
Regia și scenariul: Maciej Pieprzyca
Distribuția: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik ș.a.

subtitrare în limba română

Istoria lui Mateusz, un tânăr cu paralizie cerebrală, considerat de medici și societate ca fiind o „legumă”. După mulți ani, se dovedește că el este un om complet normal și inteligent. Pofta sa de viață și împăcarea cu sine l-au ajutat să-și învingă limitele.

Filmul este inspirat din fapte reale.

Maciej Pieprzyca a reușit un lucru extraordinar. A făcut un film de ficțiune ca un basm, cu o poveste miraculos de optimistă. „Să vrei să trăiești” este povestea unei lupte pentru demnitate și înțelegere - a unei lupte grele, de lungă durată și marcată de căderi, dar în același timp plină de umor și optimism. - Grzegorz Fortuna

 

Pozele de la eveniment pot fi vizualizate aici.