13.10.2017 09:56 Category: Evenimente

 

 


Comisia Europeană se interesează de proiectele de dezvoltare ale Universității din Bălți

O delegație de oficiali ai Comisiei Europene* și reprezentanți ai Delegației UE în Moldova au întreprins, la 12 octombrie, o vizită de documentare la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.


Reprezentanții instituției europene de la Bruxelles s-au interesat, în special, în cadrul discuției cu administrația Universității de proiectul ce ține de crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) al USARB.

De asemenea, au fost discutate aspecte ce țin de dezvoltarea social-economică a regiunii de nord.

În cadrul discuțiilor, rectorul USARB, prof. univ., dr. hab. Ion Gagim, a spus, între altele, că una din prioritățile Universității este să se devină un puternic centru științific și de cercetare în regiunea de nord. Universitatea dispune de potențial suficient pentru a se implica în proiecte de anvergură de dezvoltare a regiunii, a menționat rectorul. 

Prorectorul pentru activitate științifică, conf. univ., dr. Igor Cojocaru, i-a informat pe reprezentanții Comisiei Europene despre implementarea proiectului privind crearea CITT la Universitate. Prorectorul a menționat că, deși inițial s-a pornit pe ideea creării a 10 start-upuri, în prezent, proiectul a fost extins sub aspect de participare a donatorilor locali și externi (Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, USAID și Agenția Cehă pentru Dezvoltare), care și-au manifestat interesul să contribuie cu fonduri la crearea unui ambițios CITT la Bălți.

Șeful adjunct al Unității Extindere și Parteneriat Estic al Comisiei Europene, Severin Strohal, a precizat că, în prezent, Comisia Europeană analizează domeniile prioritare pe care ar putea să le finanțeze în Moldova. Funcționarul european s-a interesat de dinamica numărului de studenți de la specialități IT; perspectivele creșterii economice în regiune și oportunitățile de dezvoltare a Regiunii de Dezvoltare Nord. 

La întrevedere a participat viceprimarul de Bălți, Leonid Babii, și Constantin Bândiu, director interimar al Agenției de Dezvoltare Regională „Nord”.

 

Reprezentanții instituțiilor europene au inspectat viitorul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic al USARB.

* Comisia Europeană este organul executiv al UE.